NordNews
Avem ce spune

VIDEO | ,,Satul European” a ajuns la Izvoare, Fălești. Natalia Gavrilița a vizitat localitatea

Locuitorii din satul Izvoare, raionul Fălești vor beneficia de iluminat stradal grație proiectului ,,Satul European”. Investițiile se cifrează la peste 300 de mii de lei. Anunțul a fost făcut de primarul localității, Sergiu Strechi, în cadrul vizitei în teritoriu a prim-ministrei R. Moldova. Natalia Gavrilița, care a declarat că, în noul an va întreprinde mai multe deplasări în raioanele din țară pentru a fi la curent cu toate problemele cetățenilor.

,,Săptămâna viitoare va veni antreprenorul să înceapă lucrul. Cam pe la sfârșitul lunii februarie trebuie să finisăm.  Grădiniță, școală, primărie, punctul medical, casa de cultură, biserică. Un fel de cerc în interiorul localității, aproximativ 3,5 km”, a spus Sergiu Strechi, primarul s. Izvoare, r. Fălești.

Satul mai are nevoie de investiții, spune primarul. Drumul de acces în localitate trebuie reparat.

,,Este de mare importanță, fiindcă mulți locuitori, tineri ar lucra în localitate, pot pleca chiar și la Fălești, la 14 km distanță, la Bălți 59 de km, dar din acest motiv pleacă din localitate. Dacă ar avea acest drum de acces, ei ar rămâne în localitate.  Este un impact regional, de care vor beneficia și locuitorii din raionul Ungheni, pentru că avem Spitalul Raional mai aproape decât cel din Ungheni”, a mai spus Sergiu Strechi.

Tot în satul Izvoare, Natalia Gavrilița a vizitat gimnaziul din localitate, frecventat de 127 de elevi. Aici, șefa Executivului a fost întâlnită tradițional cu pâine și sare, iar elevii instituției au urat-o în ajuns de Sfântul Vasile.

Profesorii de aici își doresc ca gimnaziul să fie renovat.

,,Este frig în instituție. Ar fi bine să se ofere condiții mai bune atât pentru elevi, cât și pentru personalul auxiliar, pentru o activitate didactică mai productivă. Dotarea sălilor de clasă cu mobilier nou, cu material didactic, renovarea sălii de sport”,  a comunicat Nadejda Rotari, Directorul Gimnaziului din s. Izvoare, r. Fălești.

,,Să fie create condiții, cât de cât. Școala e foarte veche și sistema de încălzire e învechită. Coșul de consum e așa cum este, dar salariile rămân în urma coșului de consum.

,,Mai plânge și acoperișul, care nu a fost renovat din anul 1969, când a fost dată școala în exploatare”, au spus profesorii.

În cadrul vizitei de astăzi în nordul țării, Natalia Gavrilița a discutat și cu primarii din raionul Fălești. Printre subiectele abordate au fost dezvoltarea localităților și creșterea economică.

,,Gestionarea pieței locale. Am venit cu propunerea cum poate fi soluționată problema. Sper să fim auziți și în viitorul apropiat să fim informați despre soluțiile găsite de Guvern”, a menționat Alexandr Severin, primar de Fălești.

Autoritățile raionale s-au arătat deranjate de decizia Guvernului de a majora salariile funcționarilor cu 1300 de lei.

,,Majorarea salariilor cu 1300 de lei. Dacă calculăm per ansamblu, pentru toți, atunci avem un deficit de 10 milioane de lei. Nu vom achita. E simplu. Sau vom folosi soldul liber care este de peste 8 milioane de lei, dar, din nou, mai avem și un deficit la bugetul planificat de 10 milioane de lei”, a spus Sergiu Fîntîna, președintele r. Fălești.

,,Acele localități care nu vor avea resurse suficiente pentru salarii vor putea veni la Ministerul Finanțelor și vom găsi soluții. Avem alte fonduri cum ar fi fondul rutier, avem programe de asistență împreună cu finanțatorii străini și neapărat vom examina posibilitățile care ar exista pentru reparația acestui drum.  Examinăm posibilitatea pentru instituțiile educaționale ca să poată aplica cu propriile proiecte la acest Program”, a declarat  Natalia Gavrilița, prim-ministra R. Moldova.

Localnicii din raionul Fălești spun că trec prin momente grele din cauza veniturilor mici și a prețurilor în creștere.

,,Sunt femeie bolnavă și pensionară, iar soțul stă acasă cu accident vascular cerebral. Primesc 1200 de lei, iar el – 1500. Iată, am fost la poștă și am plătit facturile, am rămas cu 200 de lei. Cu ce să trăiesc eu? Din ce bani să-mi procur mie și soțului medicamente?”, s-a plâns o femeie.

Unii oameni speră că aceste întâlniri vor aduce roade, iar Guvernul va găsi soluții pentru problemele locale și naționale.

,,Este bine că vin și discută cu oamenii. Ei își vor spune păsul, nemulțumirile.

,,Toți avem încredere. În fiecare om trebuie să avem încredere. Și în Guvern, și în Maia Sandu, și în ceilalți. Restul depinde de ei. Cum vor lucra – așa va fi”, au mai spus locuitorii r. Fălești.

În anul 2022, Guvernul a avut cinci ședințe în teritoriu, printre care două la Bălți și Edineț.

1 Comentariu
  1. […] că, astăzi Natalia Gavrilița a efectuat o vizită și în raionul Fălești unde s-a întâlnit cu reprezentanții autorităților locale și […]

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"