NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Scandal cu violențe într-o curte din Bălți. Oamenii se tem pentru propria viață

Un scandal dintr-un bloc de locuit de pe strada Tudor Vladimirescu din Bălți s-a soldat cu violențe. Locatarii sunt împotriva unor lucrări de construcție care au loc în subsolul casei, acolo unde mai bine de șapte ani, un antreprenor vrea să-și deschidă un magazin.

Cel agresat este Mihail Bejenari, inspector al Agenției pentru Supraveghere Tehnică din Bălți. După ce a inspectat subsolul casei, acesta a evitat să discute cu oamenii, fapt ce a alimentat furia locatarilor.

– „Nu vă faceți mort în porumb. Răspundeți vă rog clar: câți pereți portanți au fost demolați?”

– „Noi o să vă dăm răspuns.”

– „Dumneavoastră ați fost în subsol, la ce ați mai fost la fața locului? Câți pereți portanți au fost demolați?  Câți pereți au fost stricați?”

– „Domnule Bejenari vă rugăm frumos să ne răspundeți la întrebari.”

– „El fuge! Corupționerule ce ești! Fără soveste.”

Totul a început acum șapte ani, când antreprenorul Andrei Credința a început să evacueze din subsol zeci de tone de pământ, iar mai recent, blocuri din beton.

„Acum câteva zile, joi sau vineri, a venit o mașină și se vorbea că sunt evacuate deșeurile din construcție, dar de fapt când ne-am uitat, am văzut (cum erau evacutate – notă red.) blocuri de beton care sunt concepute pentru a întări anumite locuri din casă. El le strica și le evacua de aici. Am mai avut conflincte și anterior, atunci când acesta strica cotilețul, îl împacheta prin saci și-l evacua, a declarat locatarul blocului, Andrei Melinti.

Oamenii susțin că subsolul le aparține, însă nu au acces să intre. Mai mult, locatarii spun că blocul riscă să se prăbușească după ce pe un perete au apărut mai multe fisuri.

„Problema blocului locativ este că s-a dărâmat un perete întreg de rezistență. Noi nu știm cum acesta (ulterior – notă red.) a fost întărit pentru că au apărut mari fisuri.  „Perna” casei pe care se țin blocurile casei a fost stricată din interior, ceea ce este o gravă încălcare. Ne este frică să locuim în casă”, a spus Cristina Chilat, locatara blocului .

„El distruge temelia clădirii și un astfel de „gunoi de construcție” sub formă de blocuri de beton el încearcă să evacueze. Noi dorim să oprim acest lucru. 04.24 MUSCA 01.22  Să slăbești fundamentul casei și să lași totul în așa hal este o mare problemă. Aici sunt cinci etaje deasupra, sunt bătrâni, copii și familii care se tem de ceea ce se poate întâmpla. Nu dă Doamne va fi un cutremur, totul se va dărâma”, a adăugat Liudmila Muntean, locatara blocului.

Agentul economic a refuzat să prezinte careva acte care ar demonstra că lucrările de demolare au avut loc fără abateri. Locatarilor, dar și echipei de filmare le-a fost îngrădit accesul în subsol.

– „Nu vreau ca ei (jurnaliștii – notă red) să filmeze”, a spus Andrei Credința, proprietarul subsolului.

– „De ce smulgeți documentul? Noi doar trăim aici! ”, au întrebat locatarii blocului.

– „Locuiți, eu nu vă încurc” – Dvs. doriți să intrați? – Da. – „Numai împreună cu mine. Oamenii străini nu vor intra”, a declarat Andrei Credința, proprietarul subsolului.

– „Noi suntem proprietarii casei și vrem să intrăm”.

– „Dacă ei vor intra, eu plec. Eu nu vreau ca să fiu filmat. Luați mâna (microfonul – notă red.), eu nu vreau să vorbesc cu dumneavoastră”, a adăugat propietarul subsolului.

Inspectorul agresat a declarat jurnaliștilor că, la moment, în subsol nu sunt efectuate careva lucrări, iar blocul de locuit nu a avut de suferit.

„Lucrări de construcție nu se petrec la moment. Ceea ce a fost făcut, a fost efectuat conform autorizației. După expertiză, au fost întărite construcțiile care au fost demolate.  „Perna” la casă nu a fost deteriorată” , a declarat Mihai Bejenari, inspector Agenția pentru Supraveghere Tehnică.

Ulterior, șeful Agenției pentru Supraveghere Tehnică din Bălți a declarat la telefon că toate lucrările au fost autorizate de către primărie, iar inspectorul prezent la fața locului nu era suficient de informat pentru a face careva constatări.

„Acum, ar fi oportun ca să se întrunească autoritatea publică locală, să fim invitați și noi dar și toți membrii Comisiei de recepție finală și dacă se vor depista fapte sau acțiuni ce constituie contravenție, Comisia de recepție finală va fi trasă la răspundere contravențională, inclusiv dacă vor fi depistate încălcări de proiect vom opta în instanța de judecată pentru a anula procesul verbal” , a conchis Iuri Cojuhari, șeful Direcției Supraveghere Tehnică Nord.

Oamenii spun că vor depune o plângere la Procuratura Generală din Chișinău pentru a face lumină pe acest caz.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata