NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Schilod la trup, dar frumos la suflet. Un tânăr din Corlăteni muncește și dăruiește buna dispoziție

În timp ce unii cerșesc în stradă, alții nu așteaptă milă și demonstrează că invaliditatea nu este un verdict. Este istoria lui Sergiu Țurcanu în vârstă de 32 de ani din satul Corlăteni, raionul Râșcani. Tânărul muncește de dimineață până seara la stația publică de lângă autogara din Bălți.

„Holodilinice, masine de spalat.”

Sergiu Țurcanu distribuie mii de pliante în fiecare zi. Tot el este cel care crează buna dispoziție celor din jur și face publicitate gratuită taximetriștilor și vânzătorilor de la stație. Recent, tânărul a făcut o nouă achiziție, un microfon portabil cu care se mândrește mult.

„Такси в Кишинев кому надо? Прямо сейчас! ”

Tânărul ridică o pensie de invaliditate de doar 820 de lei. Pentru a nu fi o povară pentru părinții săi, Sergiu muncește din greu. Zilnic, acesta câștigă până la două sute de lei.

„Eu împrăștii pliante pentru diferite magazine, tehnică, fac publicitate gratuită pentru diferite companii, care trimit oamenii la muncă peste hotare. Dacă oamenii nu iau publicitate de la mine, trebuie să lucrez mai mult. Nu poți să obliga pe cineva să ia pliantele de la tine.”, a declarat Sergiu Țurcanu.

Din cauza deficienței locomotorii, încălțămintea pe care o poartă Sergiu se rupe foarte repede.

„Dacă aș trăi doar din pensia de 800 de lei, nu mi-ar ajunge. Eu doar într-o vară rod patru perechi de încălțăminte care costă 200-300 de lei. Eu merg greu, așa că îmi este destul de dificil.”, a dăugat tânărul.

Sergiu este optimist și visează la o viață fără griji și greutăți. Cea mai mare dorință a tânărului este să-și întemeieze o familie.

„Lucrezi bine doar dacă vreai asta. Sigur că aș vrea să câștig mai mult, dar îmi ajunge. Cea mai mare dorință este să am soție, copil și să trăiesc bine.”, a mărturisit Sergiu.

O greșeală a medicilor l-a lăsat pe Sergiu cu sechele pe viață, spune mama lui.

„I-au făcut acupunctură la coloana vertebrală și i-a afectat picioarele.”, a spus Maria Țurcanu, mama lui Sergiu.

Oamenii spun că Sergiu este un exemplu pentru întreaga societate și totodată, o palmă pentru conducerea țării. În timp ce unii aleși ridică pensii de sute de mii de lei, oamenii cu dizabilități supraviețuiesc cum pot.

„Așa este statul nostru. Băiatul trebuie să stea acasă să se odihnească, suportă dureri mari. Îmi pare rău de el.”

„Locuiesc nu departe de aici. În fiecare zi împrăștie aceste pliante. Vorbește și la microfon. E bravo.”

„Bravo!Iar leneșii nu gândesc.”

„Bravo! El nu stă cu mâna întinsă, dar muncește cu mâna întinsă, cu munca lui, mai rar așa oameni care vor să muncească.  ”, spun oamenii.

În Republica Moldova sunt aproape 190 de mii de oameni cu dizabilități. Pensia maximă pentru ei este de două mii de lei.

 

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"