NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Schimbarea în raionul Fălești a început odată cu implementarea conceptului de Comunitate Prietenoasă Vârstei

Schimbarea în raionul Fălești a început odată cu dezvoltarea conceptului de Comunitate Prietenoasă Vârstei în 25 de localități din raion. Asociația Obștească „CASMED” implementează proiectul „Îmbătrânire și sănătate”, susținut financiar de Crucea Roșie din Elveția, care are drept scop implicarea vârstnicilor în determinarea și soluționarea problemelor cu care se confruntă.

Reprezentanții Consiliului Raional Fălești spun există schimbări importante, oamenii se implică mai activ în viața socială a comunității, devenind, astfel, parteneri de încredere pentru autorități. În cele 25 de localități din raionul Fălești s-au creat Comitete Coordonatoare Locale a căror misiune este să aducă nevoile vârstnicilor mai aproape de factorii de decizie.

,,La moment avem 75% din numărul total al primăriilor aplicate în acest proiect. În fiecare primărie a fost creat comitet local de coordonare al proiectului.  Comitetul raional a organizat diferite activități, focus-grupuri pentru identificarea nevoilor raionale, anume pe aspectul persoanelor vârstnice. Care sunt nevoile, ce acțiuni trebuie să întreprindem”, a spus Emilia Ciobanu, Șefa Direcției Generale a Asistenței Sociale și Protecția Familiei și Copilului din r. Fălești.

Vârstnicii din satul Pîrlița, raionul Fălești, au participat în cadrul unui focus grup, unde au determinat problemele din localitate din domenii precum: transport, servicii, incluziune socială și altele.

,,Noi astăzi am înțeles că mai este și altă viață. În societate sunt mulți oameni activi, dar nu are cine să îi convingă, să îi mobilizeze. În multe cazuri este nevoie de un imbold, și imboldul noi l-am văzut azi”, a spus Roșca Tudor, locuitor a s. Pârlița, r. Fălești.

Vârstnicii din sat spun că nu sunt respectați de către tânăra generație. Aceștia își doresc să schimbe atitudinea tinerilor, care ar trebui să manifeste mai multă înțelegere și suport față de persoanele în etate.

,,Sunt lăsată în voia sorții de toți profesorii și de toată conducerea școlii. Dar totuși mă simt în putere și știu că pot să aduc ceva de folos localității, comunității. Mergeau niște elevi pe drum și eu îi întreb de ce nu se salută, și ei spun că „pe bătrâni nu îi salutăm, pe moșnegi, pe babe nu îi salutăm”. Vrem să avem o legătură bună cu tineretul, cu copiii, ca ei să ne zâmbească și eu să le zâmbesc, să fie o comunicare”, a spus Zinaida Prepeliță, locuitoare a s. Pârlița, r. Fălești.

Vârstnicii din satul Pîrlița își mai doresc un loc pentru socializare unde ar putea organiza diferite activități.

,,Nu avem un centru amenajat, încălzit, ca vârstnicii să se poată întâlni, să facă un schimb de experiență sau să organizeze o serată muzical-literară”, a spus Grîncu Elena, Președinta Comitetului, Coordonator local.

Reprezentanții AO ,,CASMED” contribuie ca persoanele în etate să beneficieze de sprijin și condiții pentru a se simți utili comunității.

,,Mi-a plăcut faptul că vârstnicii au spus că au făcut și ei voluntariat, și-au pus întrebări cum se fac aceste lucruri, dar nu au avut un pic de sprijin. Eu cred că anume noi am venit în localitate ca să sprijinim aceste persoane, ca să le direcționăm prin metodologia noastră de lucru, care, bazându-mă pe rezultatele altor localități, într-adevăr dă roade”, a spus Ina Cojocaru, Coordonator de proiect AO ,,CASMED”.

Grație instruirii profesioniste a specialiștilor CASMED, membrii Comitetelor coordonatoare au devenit experți în elaborarea strategiilor de dezvoltare a localităților. Comuna Ciolacul-Nou este una dintre beneficiarii care a reușit să câștige mini grantul ,,Local amenajat, vârstnici implicați”. Datorită acestui fapt, au amenajat o sală în incinta Casei de Cultură. Spațiul este dotat cu mobilier, televizor și un laptop. Valoarea totală a investiției este de peste 111 mii de lei.

,,La reparație a participat o persoană de 80 de ani, anul acesta împlinește 80, în august.  Avem de montat jaluzele,  caloriferele, așa suntem la final”, a spus Svetlana Cosovan, Președintele Comitetului coordonator, din s. Pârlița, r. Fălești.

,,Vin vremuri în care în sate sunt mai mulți oameni de vârsta a III-a, care suferă de faptul că nu au o comunicare cu cineva. În procesul acestui proiect noi am obținut o consolidare, o prietenie a tuturor vârstnicilor din comunitatea noastră. Noi în comunitatea noastră suntem cinci sate”, a spus Liliana Hîrbu, primarul comunei Ciolacul-Nou, r. Fălești.

Proiectul „Îmbătrânire și sănătate” a unit vârstnicii în grupuri de inițiativă locală, inclusiv în comuna Albinețul-Vechi, unde persoanele în etate se întâlnesc săptămânal pentru a organiza șezători și alte evenimente comunitare.

,,Aici noi ne adunăm și decidem la care bătrâni din sat să ne ducem, care sunt mai triști ca noi, să îi ajutăm. Am copt plăcinte, am făcut sarmale, le-am împărțit prin sat”, a spus Maria Grigorov, Liderul grupului ,,Albinuțele” din s. Albinețul Vechi, r. Fălești.

,,Chiar și comunicarea îți ridică moralul.  Cântăm, spunem glume, te duci odihnită de aici. Înainte nu prea erau adunări de acest fel, dar acum avem cuibușorul nostru unde ne adunăm, chiar și la un ceai, chiar și la o glumă și ne simțim bine”, a spus Eugenia Baban, locuitoare din s. Albinețul Vechi, r. Fălești.

Și vârstnicii din satul Năvîrneț țin pasul schimbărilor. Ei și-au exprimat dorința de a-și spori competențele digitale pentru a putea comunica cu rudele aflate peste hotare. Irina Croitoru, una dintre membrele comitetului coordonator, a venit cu soluția de a organiza împreună cu elevii din școală, lecții digitale pentru seniori.

,,Programul whatsapp, cum să se înregistreze pe Facebook, cum să își creeze o poștă electronică ca astfel să mai iasă din casă, să mai discute între ei.  Ei au nevoie ca să iasă din casă pentru ca asta să le facă bine pentru sănătatea lor atât mentală, cât și fizică.

,,Să deschidem calculatorul, să scriem un mesaj, cum de trimitem un mesaj, poșta electronică. Să intrăm pe o pagină pentru a citi ceva interesant, noutăți, este și pagina primăriei, putem să vedem ce se petrece la primărie, ce anunțuri mai sunt, să participăm și noi cum putem.

,,Astăzi mi-a fost deschisă poșta electronică. Eu voi putea veni mai des și să fac legătura cu copiii și nepoții. Timpul liber îl voi folosi cât de cât pentru copii și nepoți”, au spus vârstnicii.

Proiectul ,,Îmbătrânire și Sănătate” este implementat în raionul  Fălești din anul  2020, de către Asociația Obștească „CASMED”, cu suportul Crucii Roșii din Elveția, reușind să acopere 75 % din numărul total al localităților din raion.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"