NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Scriitorul bălțean, Ion Gorgan, și-a lansat primul său roman. Cimpoi, Doga și Căpățână, prezenți la lansare

Scriitorul bălțean, Ion Gorgan, și-a lansat  primul său roman, ,,Simfonia Vieții”. Cartea reprezintă o drama vieții a doi intelectuali de la sat, Dorina și Viorel. La evenimentul de lansare au fost prezenți personalități notorii precum Mihai Cimpoi, Eugen Doga, Vasile Căpățână, dar și jurnaliști, profesori universitari, studenți.


Autorul romanului spune că scrierea operei sale a durat o perioadă îndelungată. Este o lucrare artistică, sentimentală, cu diferite întâmplări și chiar tragedii. Tot aici sunt reflectate tradițiile moldovenești care, treptat, sunt date uitării.

„Am înțeles că oricare lucrare literară artistică trebuie să fie coaptă, trebuie să fie pregătită.  Încetișor s-a copt, totuși, în mine subiectul acesta. Eu am scris romanul acesta din punct de vedere a statului nostru, națiunii noastre. Am descris claca, care deja nu se mai face, chiar și pe la țară, am descris niște relații între bărbați și femei curate”, a spus Ion Gorgan, scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor din Federația Rusă.

Romanul ,,Simfonia Vieții” se întinde pe 140 de pagini și are un tiraj de o mie de exemplare. Este o carte filozofică, spune compozitorul Eugen Doga.

„Cât de mică nu ar fi ea după volum, este interesantă și tema care se abordează, iarăși tema filosofică. Este interesant să urmărim discuțiile și cum tratează dânșii temele vieții, filosofia, sensul vieții, chiar e interesant. Îl voi citi pe urmă desigur mai detaliat, dar e clar că autorul a abordat teme interesante.  Faptul că el este prezent aici, în această sală, la Bălți, în această bibliotecă, este deja un eveniment, este o sărbătoare”, a spus Eugen Doga, compozitor, academician.

Academicianul român și criticul literar Mihai Cimpoi a declarat că opera se citește ușor și o recomandă către lectură, mai ales tinerilor.

„E un stil foarte nesofisticat, foarte simplu, care mizează pe participarea emotivă a cititorului, deci el invită, angajează într-un dialog cititorul despre aceste probleme ale existenței, vieții, dragostei, dar și ale tineretului nostru de astăzi”, a adăugat Mihai Cimpoi, academician, critic literar.

„Cartea e scrisă pentru tineri, pentru acei care abia se îndrăgostesc și știu să își aleagă perechea în viață. M-am bucurat că domnul Gorgan și stilul expunerii, dar și limbajul a fost adecvat pronunției poporului moldovenesc”, a adăugat Vitalie Zagaevschi, poet, jurnalist.

Oamenii au apreciat profesionalismul autorului și îndeamnă oamenii la lectură.

„În această carte ne sunt puse la dispoziție tradițiile esențiale ale neamului nostru. Scriitorul Ion Gorgan își propune să reînvie respectul pentru obișnuita familie tradițională a neamului nostru.  Autorul Gorgan îi face pe cei doi protagoniști, Dorina și Viorel să se simte prețuiți, oricând și oriunde”, a spus Elena Belinschi, doctor în Filologie, conducător de cenaclu „Sfânta casă de acasă”.

„Atâta timp cât cunoaștem literatură, cât cunoaștem artă, cultură, atâta timp mai avem continuitate și cel mai important este să transmitem acest lucru viitoarei generații. Numai bine, am rămas uimit de acest roman”, a adăugat Valeriu Ciobanu, profesor de muzică la școala ,,George Enescu” din mun. Bălți.

„A fost un eveniment foarte interesant. M-am simțit foarte bine. Am interes față de această carte ,,Simfonia vieții”, emoții de bucurie, de entuziasm desigur. Pot să spun că am rămas foarte impresionată de această carte și de acest eveniment”, a conchis Maria Munteanu, studentă USARB

Ion Gorgan este autorul  unor serii de culegeri, cântece şi povestiri.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"