
În Bălți, stăpânii de câini ar putea fi obligați să perfecteze pașapoarte pentru patrupezii lor. Propunerea a fost discutată la o ședință cu autoritățile locale și voluntarii din oraș. Astfel, vor fi sterilizați nu doar câinii vagabonzi, dar și cei de companie. Inițiativa are drept scop responsabilizarea oamenilor, care, de multe ori, își alungă patrupezii în stradă.
„Cip au introdus. În cip scrie ce număr are câinele, a cui este, chiar de a fugit sau a fost alungat, atunci omul va avea o responsabilitate”, spune un bărbat în cadrul ședinței.
„Iar de ce nu spuneți despre acei câini, unde era prezent Ministerul Afacerilor Interne, care erau duși apoi la fabrică de ulei și unsoare?”, întreabă Nicolai Grigorișin, primarul municipiului Bălți.
Potrivit autorităților, un pașaport pentru câinii domestici va costa 200 de lei, tot atât va costa microciparea lor, iar sterilizarea ar ajunge la 400 de lei.
„Câinii trebuie sterilizați, cipați și eliberați, cei care, știm și acum, vin cu nota „spre eliberare”. Mai sunt și cei care vin cu nota „fără eliberare”, dacă ei manifestau în acel loc agresivitate”, spune Olga Korcevskaia, voluntară.
„E nevoie de înregistrare. Consider că n-ar fi rău, de exemplu, câte clinici avem în oraș, pe fiecare clinică să distribuim anumite cartiere, ca ele să se ocupe de această înregistrare. Eu am în grijă doi câini, pentru care îmi fac griji, pe care le-am scos de pe lumea cealaltă nu o dată și eu știu că dacă nu voi putea merge, eu o să aduc medicul la mine. Iar altora le e totuna. „Este acolo cineva? Aleargă, miaună, latră? Și Slava Domnului!””, povestește Marina Melnic, voluntară.
Autoritățile au venit cu propunere de a eutanasia maidanezii, ca o măsură de diminuare a numărului de animale în oraș.
„Nu vine vorba de eliminarea completă, ci de acei câini, pe care noi nu putem ca societate, în condițiile economice actuale, să-i îngrijim așa cum ei o merită. Asta au respins. Fie, Dumnezeu cu ei! Dar au decis cu totul să excludă eutanasia”, spune responsabil de proiect, specialist principal al Direcției gospodărie comunală Bălți, Vladimir Tifoi.
Și de această dată, ideea de a eutanasia patrupezii a fost respinsă de activiștii civici.
„Chiar dacă noi acum vom cheltui sume enorme, îi vom prinde și peste 14 zile pe toți îi vom eutanasia, peste două luni va fi aceeași situație ca acum. Când vorbim de capturarea, noi nu presupunem că câinele a fost luat de acolo și în acel punct nu vor mai fi câini. Este o eroare să gândești că poate exista orașul fără câini, ca și fără pisici. E ca și flora. Eu înțeleg că multor locuitori le-ar fi plăcut. Și dumneavoastră, probabil, faceți parte din majoritate”, spune Olga Korcevskaia.
După mai multe discuții, voluntarii au rămas nemulțumiți. Ei spun că, până la urmă, nu au primit soluții clare din partea autorităților.
„Multe întrebări fără răspunsuri. Pentru mine concluzia e că nu am ajuns la nimic. Dar, dat fiind faptul că consilierul a spus că vor mai fi ședințe, adică nu e ultima întâlnire, eu totuși sper că vom ajunge la ceva”, susține Ecaterina Lunic, voluntară.
Reprezentanții primăriei nu exclud posibilitatea acordării anumitor facilități persoanelor social vulnerabile, pentru ca aceștia să perfecteze pașapoarte pentru animalele lor domestice.
„Ceea ce ați văzut astăzi sunt cele două tabere permanente între apărătorii animalelor și, respectiv, autoritățile publice locale care încearcă cumva să rezolve problema câinilor vagabonzi care se înmulțesc și s-au înmulțit destul de tare și în municipiul Bălți, dar este o problemă peste tot în republică. Urmează să fie delimitată competența între autorități în ceea ce privește înregistrarea animalelor de companie care se află la domiciliul fiecăruia din noi”, susține Cristina Craevscaia, consilieră municipală.
Potrivit datelor neoficiale, pe străzile din Bălți hoinăresc peste 5.000 de maidanezi.