NordNews
Avem ce spune

VIDEO | „Se pierd” în transparență. Cât a cheltuit, totuși, Primăria mun. Bălți pentru organizarea Târgului de Crăciun

Autoritățile din Bălți se opun transparenței. Portalul de știri NordNews. md a adresat o solicitare conducerii primăriei de Bălți cu privire la banii care au fost alocați din bugetul public pentru organizarea sărbătorilor de iarnă. Potrivit răspunsului oficial, în acest an, primăria de Bălți a cheltuit pentru amenajarea „Târgul de Crăciun 2020” aproape 950 de mii de lei, de două ori mai mult decât în anul 2019. Datele însă nu coincid, cu cele publicate pe site-ul Registru de Stat al Actelor Locale, în  care se arată, că în acest an, cheltuielile pentru amenajarea „Târgului de Crăciun ” constituie 1,2 milioane de lei.


Potrivit devizului de cheltuieli, banii contribuabililor bălțeni au fost cheltuiți  pentru:

  • Chiria unui gard de metal de tip HERAS care a costat peste 33  de mii de lei. În urma analizei ofertelor firmelor de specialitate, aflăm că  închirierea unui metru liniar de astfel de îngrădituri ajunge până la  48 de lei.
  • Închirierea renumitul gărduț alb a costat municipalitatea 10.800 de lei.
  • Decorația de metal, care reprezintă anul 2020 , instalată pe strada Independenței a fost cumpărată la un preț de peste 100 de mii de lei, echivalentul a peste 5 mii euro. Atât această sumă de bani, cât și bunul cumpărat, nu este indicat în răspunsul oficial, acordat de Primăria de Bălți redacției NordNews, cu privire la câți bani au fost cheltuiți de municipalitate pentru organizarea sărbătorilor de iarnă.
  • Pentru închirierea scenei mobile și a altor servicii precum: lumini, boxe și ecran LED, au fost cheltuiți din bugetul public peste 556 de mii de lei, echivalentul a 25 de mii de euro.
  • Pentru procurarea luminițelor pentru „Târgul de Crăciun” din banii contribuabililor bălțeni a fost alocată suma de 240 de mii de lei.

Iar pentru organizarea evenimentelor cultural artistice din Piața „Vasile Alecsandri”, cu implicarea artiștilor profesionali, primăria a plătit 313 mii de lei.Unii locuitori salută ideea primarului de a transforma centrul orașului într-o poveste, indiferent de cheltuielile suportate. Alții, însă, sunt de părera că municipalitatea a făcut risipă de bani.

Din buget, e cam scump, desigur, s-ar putea de repartizat pentru alte scopuri”.
Este o mare prostie, așa socot eu, deoarece mulți oameni de la noi trăiesc în sărăcie și ei nu văd asta. Ei doar își fac față că ne ajută, dar acest ajutor e minim”.
E frumos, dar nu știu dacă chiar costă atâta. Cred că nu se merită, e prea mult, aceasta e părerea mea”.
Foarte frumos, prețurile sunt așa de mari, dar nu e vina noastră, nici a lor. Sunt oameni care coordonează cu cheltuielile date”.
Cu cât mergem înainte, cu atât trebuie să trăim mai bine. Și această instalație arată bine, totul e făcut la cel mai înalt nivel, e frumos”, au spus bălțenii.

Președinta  Asociației Lex XXI, Diana Grosu, care monitorizează cât de eficient sunt gestionați banii publici din Bălți, spune că primăria, an de an, cheltuie tot mai mulți bani netransparent pentru organizarea sărbătorilor de iarnă.

 Noi am verificat pe sistemul M-Tender și nu am văzut nicio achiziție organizată de primăria municipiului Bălți în ceea ce ține de sărbătorile de iarnă, de tot echipamentul care este folosit pentru sărbătorile de iarnă. 00:17 MUSCA 01:03 Observăm că în fiecare an cres aceste cheltuieli, se mai schimbă companiile”, a precizat președinta Asociației LEX XXI

Municipalitatea a refuzat să ne răspundă cât a alocat primarul de Bălți, Renato Usatîi, din buzunarul său pentru organizarea sărbătorilor de iarnă. Totodată, aceștia au menționat că edilul a achitat din fondurile personale arenda bradului și a plătit trupei muzicale care a evoluat pe scenă în seara de Revelion. De asemenea, edilul a finanțat și Cantina Socială din centrul orașului, care asigura cu mese calde persoanele defavorizate din oraș. Anul trecut, municipalitatea a cheltuit pentru organizarea sărbătorilor de iarnă aproape 450 de mii de lei. Primarul de Bălți, Renato Usatîi nu a fost de găsit pentru a ne oferi un comentariu.
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata