
După seceta din 2020, anul acesta va fi și mai sărac. Mai multe culturi au fost compromise, fântânile seacă, iar râurile se tranformă în pâraie sau dispar de pe harta Republicii Moldova. Insuficiența apei este o mare problemă pentru locuitorii din Moara de Piatră, raionul Drochia, unde nu există rețea de apeduct, iar cele câteva fântâni din sat riscă să rămână fără apă.
„Chiar nu vedeți că nu plouă? Nu avem apeduct, au spus că o să ne facă, dar văd că tot se prelungește.”
„Când este apă e bine, când nu-i, luăm de la vecină pentru că acolo nu locuiește nimeni și mai este apă. Când consumăm mai multă apă pentru spălat, chiar nu ne ajunge.”
Această femeie spune că a rămas fără provizii pentru iarna care vine.
„Priviți, aceasta este roada de anul acesta. Nu am avut ce strânge. Pe toată bucata asta de pământ am avut usturoi, dar nu e nimic. Nu l-am mai scos că e mărunt. Aici am nevoie de 10 căldări cu apă pentru a uda. Dacă turnăm câte o cupă, nu ajunge. Nu avem atâta apă să scoatem și udăm câte puțin”, s-a plâns femeia.
Localnicii sunt nevoiți să care apă din satele vecine pentru a-și adăpa animalele și orătăniile sau pentru a-și uda culturile care le-au mai rămas în grădină.
„Am plantat porumb și nu a crescut. Nu este ploaie, nu este apa să adapi animalele, apa scade din râu. Apă nu este. A scăzut tare. –Cam cât a secat? –Vreo jumătate de metru. Umblăm după apă în fiecare zi, înhămăm caii și mergem după apă.”
„Nu a mai plouat. Din mai dacă a plouat de vreo două ori, asta încă este bine. Practic nimic. Cartofii s-au uscat, nu au ieșit de loc. Nu avem roadă. Porumbul este uscat, nu s-a făcut, nici nu o să fie chiar dacă plouă acum. În jur la 5-10 mii s-a investit. Trebuie să aducem de la fântână sau aducem de acasă, înhămăm caii și aducem apă în butoaie.”
Iar în satul Cubolta, râul a secat de tot. Afluentul râului Răut, care era o adevărată salvare pentru gospodari, s-a transformat într-un teren uscat.
„Nu este ploaie, nu este nimic. E secetă. Dacă uzi, tot se usucă, chiar și acasă.”
„La noi e rău în Cubolta. Poate în alte raioane din preajmă a mai plouat și vor avea roadă. Noi ne străduim, udăm.”
„Am prășit, dar nu avem speranțe, ne-am luat de-o grijă pentru acest an.”
„Tot ce am sădit nu a crescut. Dacă ploaie nu este, totul s-a uscat”, au spus oamenii.
Și lacul din Hăsnășenii Noi a secat vizibil.
„A scăzut nivelul față de anul trecut. Puteți să vă uitați și singuri, cum a fost nivelul și cum e acum. Da, e secetă, nu sunt ploi.”
„Nu prea am cărat cu căldarea pentru că și așa în fântâni nu este apă, dar dacă am mai uda cu apă, în general nu am mai avea nimic. Nu e ploaie, e secetă. –A scăzut nivelul apei? –Da, e jale mare.”
„În fântână e puțină apă, o ținem doar de băut, de udat nu avem. Uitați-vă la vecinul acesta, nu are nimic, totul e uscat, nu are nimic”, au mai povestit oamenii.
Expertul de mediu Valeriu Cazacu crede că seceta a fost provocată în primul rând de oameni, care au întreprins acțiuni nefaste din punct de vedere ecologic.
„Ultimii 20-30 de ani seceta se manifestă în fiecare al doilea an. Dacă anterior vorbeam că seceta apare la fiecare al patrulea an, acum intensitatea secetei și frecvența ei ia amploare. Ea apare la fiecare al doilea an după frecvență și devine tot mai severă”, a declarat Valeriu Cazac, expert de mediu, hidrolog,
Totodată, autoritățile centrale dau asigurări că întreprind mai multe măsuri pentru a preveni consecințele secetei.
„Există o prioritate la nivelul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare pentru elaborarea programului de irigare a R. Moldova. Sunt sigură că în următoarea perioadă vom vedea finalizarea acestui program, discutarea lui în societate, aprobarea acestuia și securizarea surselor pentru irigare. Până la sfârșitul anului va fi elaborată această strategie și urmează să o implementăm”, a menționat Ina Coșeru, deputat în Parlamentul R. Moldova.
Din cauza caniculei și lipsei precipitațiilor, nivelul râului Prut și Nistru a scăzut cu circa 20-30%, iar nivelul râurilor mici cu 10-25%. În aceste condiții, specialiștii îndeamnă oamenii să consume rațional apa.
[…] Din cauza secetei, mai multe culturi au fost compromise, fântânile seacă, iar râurile se tranformă în pâraie sau chiar dispar de pa hartă. Lipsa apei este o mare problemă pentru locuitorii din Moara de Piatră, raionul Drochia, unde nu există rețea de apeduct, iar cele câteva fântâni din sat nu mai fac față, relatează NordNews.md. […]