NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Se „scurg” banii publici prin sistemul de canalizare a orașului Bălți

Se „scurg” banii publici prin sistemul de canalizare a orașului Bălți. Mai bine de un deceniu, prin gura de canalizare situată pe strada Kutuzov, curge apă curată. Oamenii acuză Întreprinderea Municipală „ Regia Apă Canal” și de risipă de bani. Aceștia, la rândul lor, pasează răspunderea pe umerii companiei „Glorin Inginering”, responsabilă de evacuarea apelor reziduale din oraș.


Valeriu Sitnic este președintele asociației proprietarilor de garaje de pe strada Kutuzov. Bărbatul spune că mai bine de 11 ani, prin gura de canalizare, prin care trece și sistemul de avacuare a apelor pluviale, curge apă curată. Președintele acuză autoritățile de neglijență.

Noi am instalat o pompă ca să putem să ne folosim de apă și în așa fel, noi udăm copacii. Umplu și butoiul, de aici iau apă ca să ud copacii, florile. Este curată și curge prin sistemul pluvial”, a spus președintele asociației proprietarilor de garaje, Valeriu Sitnic.

După fiecare ploaie, gura de canalizare nu face față debitului mare de apă. În rezultat, toate garajele sunt inundate.

Împreună cu apa care curge de la „ Apă-Canal-Bălți” și  plus apa de ploaie, teritoriul este inundat. De câte ori ne-am luptat ca problema să fie soluționată, nu se vede nici-un rezultat”, a adăugat Valeriu Sitnic.

 Proprietarul acestui garaj a fost nevoit să-și instaleze în subsol două pombe, pentru a evacua apa care se acumulează aici după fiecare ploaie.

Când sunt ploi nivelul apei se vede pe ușă. A fost la așa nivele.  Se umple subsolul cu totul și apa se află în garaj. Aici totul plutește. Îmi intra apa în mașină și eram la garaj și am fugit să nu-mi inundez mașina”, s-a plâns șoferul.

 Problema a ajuns în vizorul activiștilor civici din Bălți. În doar câteve minute, aceștia au acumulat 50 de litri de apă din gura de canalizare.

Două secunde și s-a umplut căldarea. Luăm un vas și turnăm. Hai încă o dată.  Hai să umplem și un borcan. În două secunde și căldarea este plină. Acesta este borcanul. Totul este o scurgere de la „ Apă- Canal- Bălți”, au menționat activiștii.

Șeful interimar al Întreprinderii Municipale Regia „Apă- Canal- Bălți”, Leonid Babii, susține că apa care curge prin gura de canalizare nu este bună pentru consum. Acesta spune că, vinovați de situația creată se face compania care asigură evacuarea apelor reziduale din oraș „Glorin Inginering”.

Din canalizare acolo curge, au fost specialiști și s-au clarificat. A nostră e apă potabilă, dar aceea este nepotabilă. Ca din canalizare. Eu am vorbit astăzi cu un șef de-a lor și ei s-or duce și se vor clarifica”, a spus șeful interimar al ÎM „Apă-Canal”, Leonid Babii.

  De cealaltă parte, șeful companiei ”Glorin Inginering”, Igor Golberg, neagă acuzațiile și spune că apa care curge prin gura de canalizare provine din apeduct.

Gura de canalizare se află la balanța ÎM „DRCD” iar analizele probelor de apă ne-au arătat că apa este din țeavă în amestec cu cea de drenaj. Drenajul vine din partea „ Societății pe Acțiuni Floarea Soarelui”. Jumătatea din cantitatea de apă este din țeavă, alta din ploaie”, a menționat șeful companiei „Glorin Inginering”, Igor Golberg.

Pentru un metru cub de apă bălțenii achită peste 11 lei. Pierderile anuale, la întrepriderea „Apă -Canal” Bălți se ridică până la 60 la sută din volumul de apă, ceea ce înseamnă milioane de lei.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata