NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Se sufocă în propriile case. Groapa de gunoi din satul Bilicenii Vechi, Sîngerei, arde continuu deja de patru zile

Groapa de gunoi din satul Bilicenii Vechi, raionul Sîngerei, arde continuu deja de patru zile. Localnicii se plâng că din cauza fumului toxic se sufocă în propriile case. Ei spun că nu este pentru prima dată când gunoiștea ia foc, iar pentru a lichida incendiul, este nevoie de intervenția pompierilor.  

Ion Gânju locuiește la doar câțiva metri de groapa de gunoi. Bărbatul spune că deșeurile îi otrăvesc viața deja de cinci ani, mai ales vara, când din cauza temperaturilor ridicate, gunoiștea ia foc.

 ”Gunoiștea asta ne face probleme de mulți ani, începând încă din 2015. Chiar ieri a ars în partea de jos, dar n-am mai chemat pompierii. I-am chemat sâmbătă pentru că nu se vedea nimic din cauza fumului. Fumul este toxic, nu poți sta în casă și nici nu poți deschide geamurile ”, a spus Ion Gînju, locuitor s. Bilicenii Vechi

Bărbatul dă vina pe consiliul local care a decis amplasarea groapei de gunoi chiar în preajma caselor de locuit.

”Sunteți 13 consilieri, ați aprobat ca deșeurile să fie aduse aici , temporar, are deja cinci ani de zile, uitați-vă câți metri sunt de la fântână, aveți 70 de metri. Se aduce gunoiul și cu mașini străine, toate viceurile care sunt prin sat,  tot sunt aduse cu tractorul în gaura asta” a adăugat bărbatul.

Fumul vine la noi , însă nu doar fum, dar și pungi, le aduce vântul și le imprăștie prin ocoale, le strângem și în câteva zile sunt la loc”, povestește Dumitru Ciobanu, locuitor s. Bilicenii Vechi

Oamenii bănuiesc că gunoiștea este incendiată intenționat de căutătorii de fier vechi.

Este un băiat care dă foc permanent la gunoi, eu știu ce face el?”

Noi nu știm cine dă foc. Am auzit că sunt  niște băieți care strâng fier, dar nu suntem siguri”, au spus locuitorii din sat.

Primarul satului Bilicenii Vechi, Ala Guzun spune că groapa a fost autorizată temporar, până la soluționarea problemei deșeurilor în localitate.

Deja de un an, oamenii pot beneficia de serviciu de salubrizare contra unei taxe de 30 de lei lunar. Din păcate, doar 400 de gospodării din cele 1000 înregistrate în localitate, au încheiat contracte pentru evacuarea deșeurilor la groapa de gunoi din satul Țambula.

”Problema aceasta a apărut nu de astăzi. Încercăm să gasim soluții: prima am creeat serviciu de salubrizare, a doua am dat posibilitate cetățenilor să se conecteze la aceste serviciu, fiecare cetățean știe că există acest serviciu. Ce a depins de noi, este ca să nu fie atât de scump serviciul acesta, care costă 30lei lunar pentru o familie, adică de două ori în lună să duci gunoiul până la poartă, care, ulterior, este dus la gunoiștea de la Bălți”, a declarat Ala Guzun,  primarul s. Bilicenii Vechi.

Abia astăzi, incendiul de la groapa de gunoi a fost lichidat cu ajutorul unei cisterne cu apă.

Ecologiștii urmează să stabilescă care sunt daunele aduse mediului ambiant.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"