NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Se sufocă în propriile case. Mai mulți locuitori din Bălți cer socoteală unei fabrici

Coșmarul locuitorilor din preajma Combinatului de Ulei „ Floarea Soarelui” din Bălți, continuă. Oamenii se plâng că mirosul, zgomotul și emisiile toxice provenite de la uzină nu încetează și că au obosit să își caute dreptate.


Aceste imagini au fost filmate acum o lună de către unul dintre locuitorii de pe strada 31 august, după ce ogrăzile le-au fost acoperite cu cenușă. De atunci, nimic nu s-a schimbat, spun oamenii. Ei se plâng că uzina le otrăvește viața mai departe.

Soția mea este nevoită să spele de mai multe ori rufele curate. Recent când am fost la vecini, am rămas în șocat, de parcă ar fi venit iarna. Nu văd de la ei nicio reacție, măcar să încerce să-și ceară scuze. La ei ceva se înfundă și lovesc cu barosul și toată mizeria iese.

Iată, toată grăsimea se așează pe mașină. Aceasta este grăsime.Eu o spăl acum seara și până dimineața e la loc. Nici hainele nu le înșirăm afară.

Vine de la Combinatul de Ulei un fel de colb, ca zăpada, alb, alb. Nu putem respira. Când mă trezesc mașina este albă. Nu știu ce fac. Totul vine spre noi.

Spălăm hainele, totui alb. Nu avem cu ce respira. Avem copii, bătrâni care se simt rău, care inspiră aceasta.

E imposibil de trăit, înghițim toată murdăria, înșiri haine, totul este murdar. Cad bucăți mari, parcă e incendiu. Cât o să mai răbdăm murdăria asta. E fum, e strașnic, se plâng oamenii.

Oamenii spun că au sesizat autoritățile de mai multe ori. Problema lor rămâne însă nerezolvată.

Acum doi ani n-am adresat, au fost adunate mai multe plângeri și nimic nu a fost.

–Eu o dată m-am dus la ei, când am văzut mașina albă și le-am spus și i-am întrebat ce faceți, dar nu s-a schimbat nimic. – Ei ce-au răspun? – Nimic absolut, au adăugat locuitorii.

Reprezentanții Combinatului de Ulei „ Floarea Soarelui” au refuzat să vorbească cu echipa noastră de filmare sub pretextul că uzina se află în carantină.
Reprezentanții Inspecției pentru Protecția Mediului, au declarat că, în prezent, sunt în așteptarea unei decizii a Cancelariei de Stat, care le-ar permite specialiștilor în ecologie să desfășoare mai multe controale la întreprinderea cu pricina.
 
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"