VIDEO | Se tem că vor fi considerați nebuni. De ce bălțenii apelează prea rar la serviciile unui psiholog

Distribuiti mai departe...
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Bălțenii merg rar la psiholog, şi asta din cauza unor percepţii eronate din trecut. Cea mai serioasă barieră sunt stereotipurile și gândul că vor fi considerați nebuni. Astfel că oamenii încearcă să-şi rezolve singuri problemele sau apelează la prieteni ori rude.


„Cauza principală este problema stereotipurilor, există stereotipuri sociale și stereotipuri personale. Dacă ne referim la cel social, există etichetarea, dacă merg la psiholog voi fi catalogat ca „nebun” și pentru mine contează mai mult ce spun oamenii, decât cum mă simt eu. Dacă vorbim despre stereotipurile personale, eu nu am timp să merg la psiholog, pentru că sunt ocupat cu alte lucruri, pe mine nu mă interesează problema mea psihologică sau ce se întâmplă cu mine.”, a precizat Alexandru Balan, psiholog.

Totuşi, în ultimii ani, oamenii au început să aibă mai multă încredere în serviciile unui psiholog. Cel mai des, oamenii ajung la psiholog când apar conflicte în familie sau neînțelegeri cu copiii. Lucrurile ar evolua și mai bine dacă oamenii nu ar fi afectați de situația socio-economică din țară.

„Dacă oamenii ar avea un statut social și ar trăi mult mai bine, ar avea timp și pentru psiholog, dar, atâta timp, cât sunt ocupați cu alte griji, cum ar fi să-și întrețină familia, să aibă grijă de bunei, părinți, problema psihologică rămâne pe locul doi.” 

Deși se adresează la medic foarte rar sau chiar deloc, oamenii spun că psihologii sunt un sprijin de încredere pentru persoanele care trec printr-o perioadă dificilă din viață.

„M-am adresat cu probleme în privința copiilor. Am 11 copiii adoptați, copiii au probleme și umblăm la pshiholog, am umblat un an de zile. Sunt schimbări și eu cred că psihologi trebuie să fie mai mulți, ar trebui să fie și la școală eu am doi copii invalizi și acum au integrat copiii în societate, copiii s-au dus la școală, dar avem probleme și ar trebui să fie pshihologi la școală. ”

„O dată în an, cam așa. Plus minus. În fiecare zi avem diferite cauze de stres, care pot crea deviații psihologice. Ar fi bine să intrăm mai des la psiholog pentru a ne convinge că torul e bine.”

„Nu mă adresez la psiholog niciodată. Psihologii te ajută să-ți aduci gândurile în ordine, să mergi pe calea cea dreaptă.”

Un studiu arată că nouă din 10 moldoveni sunt condamnaţi de cei din jur atunci când se adresează unui psiholog pentru ajutor.

Pentru o şedinţă la un psihoterapeut, moldovenii trebuie să scoată din buzunar până la 500 de lei.

 

leave a reply