NordNews
Avem ce spune

VIDEO| Se tem de rromi și vor să îi pună la muncă. Locuitorii din Edineț au protestat în fața primăriei

Zeci de persoane au protestat, ieri seara, în fața primăriei din municipiul Edineț. Oamenii sunt nemulțumiți de faptul că numărul rromilor în localitate crește de la o zi la alta și că majoritatea dintre ei primesc alocații fără a face nimic pentru societate. Sătui de atitudinea privilegiată față de rromi, oamenii cer primarului socoteală. Cel din urmă vine în apărarea rromilor și propune să organizeze mai multe traininguri pentru aceștia.

Locuitorii din Edineț spun că rromii le fac zile fripte și că se tem să iasă în stradă de frica lor.

„Chiar dacă le faci observație, apar diferite conflicte. Se ajunge chiar la lovituri. Nu am văzut niciodată ca poliția să ia măsuri.”

„Eu mă tem să îmi las fiul de 17 ani să meargă până în centru. Acești rromi fac ce vor ei. Strică mașini, se bat, se înjură. Pentru toți este lege, dar pentru ei nu sunt legi?”

„Ei umblă parcă sunt din altă parte. Ei cu timpul se vor integra în societate. Ei trebuie angajați la lucru, să facă armata. Ei tot sunt oameni ca și noi. Sunt probleme cu rromii, dar nu toți sunt așa. Sunt vreo 20-30%, într-adevar sunt răi.”

„Nu se iau careva măsuri cu ei. Ei merg prin mijlocul drumului câte șase, dacă le faci observație ei consideră că noi îi provocă. Dar noi nu îi provocăm pe ei.”

Totuși, cea mai mare indignare a locuitorilor este că rromii ar primi prea multe alocații, iar în loc să iasă să participe la munci sociale, aceștia hoinăresc pe străzi fără rost.

„Eu consider că noi suntem discriminați în orașul nostru. Primesc ajutoare pentru nimic. Avem documentat câte ore de lucru dă primarul. Eu zilnic traversez parcul, nu i-am văzut niciodată muncind. Niciunul. Ne impun nouă regulile lor, regulile de circulație nu respectă. Eu merg cu căruciorul, ei pot să dea în mine.”

„Ei primesc ajutoare pentru că fac câte 100 de copii, dar eu nu pot face atâția. Eu sunt nevoită să am un copil, pe care să îl pot întreține. Ei au mulți copiii, își permit multe.”

Anual, pentru ajutoare sociale, în raionul Edineț se cheltuiesc aproape zece milioane de lei. Angajații Direcției Asistență Socială nu duc evidența, câți bani ajung la familiile rrome.

Se oferă ajutorul social propriu-zis și ajutorul pe perioada rece a anului. În lei, în fiecare lună pentru perioada rece a anului, suma ajunge la șase milioane, iar ajutor social în jur de trei milioane”, spune Valerian Ciobanu, șeful Direcției Asistență Socială

Primarul de Edineț, Constantin Cojocaru, vrea ca rromii să fie integrați în societate, iar pentru ca aceștia să fie mai sociabili și mai cumpătați, este nevoie de mai multe discuții.

„Este o etnie mai activă, dar acest lucru nu înseamnă că trebuie să fie excluși din societate. Noi trebuie să depunem efort să îi încadrăm social, sub o anumită formulă. Înțeleg că sunt gălăgioși, dar în acest fel noi nu vom rezolva problema. Ei sunt foarte deschiși să facem cu ei anumite training-uri de incluziune socială, să facem și anumite lecții cu dânșii, să îi ajutăm acolo unde putem”, a declarat Constantin Cojocaru primar de Edineț.

În prezent, în municipiul Edineț locuiesc peste 1500 de rromi.

 

 

 

 

2 Comentarii
  1. […] Zeci de oameni au protestat aseară în fața Primăriei din Edineț. Obosiți de atitudinea privilegiată față de romi, oamenii cer socoteală primarului. Acesta din urmă se ridică în favoarea romilor și propune să organizeze instruiri suplimentare pentru ei, scrie nordnews.md […]

  2. […] Primarul Edinețului, Constantin Cojocari, susține grupul etnic al romilor și propune să organizeze instruiri suplimentare pentru aceștia. nordnews.md. […]

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata