NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Se va ieftini uleiul? Recoltă bogată de floarea-soarelui în nordul R.Moldova

Recoltă mai bogată de floarea-soarelui în acest an. Agricultorii din nordul Republicii Moldova se așteaptă la o roadă mai mare cu 50 la sută. În aceste condiții, spun ei, majorarea prețurilor la ulei nu ar fi justificată.

Alexandru Gordilă a semănat floarea-soarelui pe aproape 270 de hectare de pământ, iar recolta din acest sezon i-a întrecut așteptările.

„În acest an avem rezultate mai bună față de anul trecut, și la culturile din prima grupă, dar și la floarea-soarelui. Dacă anul trecut am avut în jur de 2 300 de kilograme de floarea soarelui la hectar, acum înregistrăm în jur de 3 200 de kilograme la hectar”, a declarat Alexandru Gordilă, agricultor.

Roada putea fi și mai mare, spune agricultorul. Totuși, ploile cu grindină și furtuna din ultimele luni, au afectat cultura de floarea-soarelui.

„Pe o suprafață de 65 de hectare s-au înregistrat pierderi. Floarea soarealui a fost doborâtă la pământ. Am înregistrat pierderi de aproximativ 1,500 de kilograme la hectar”, a adăugat agricultorul.

În prezent, un litru de ulei ajunge să coste 45 de lei. Alexandru Gordilă crede că prețul nu ar trebui să crească.

„Față de anul trecut, recolta este mai bună. Nu-i nici o premisă ca prețurile la produsul final să crească. Cu părere de rău nu totul depinde de noi. Depinde de prelucrători. Trebuie să fie o politică statală în ceea ce privește reglarea prețurilor pe piață”, a mai spus bărbatul.

De frica ploilor, fermierii muncesc din zori până în noapte.

„Lucrăm de dimineață până seara târziu că să recoltăm producția pe care o așteptăm un an de zile, să nu ne prindă ploile, să nu o pierdem”, a spus Dinu Zaporojan, mecanizator.

„Cultura de floarea soarelui este foarte bună. Lucrăm de dimineața până seara. Strângem semințele, lucrul merge normal. Trebuie deja să ne pregătim de semănat culturile de toamnă”.

Amintim că, în 2020 un litru de ulei de floarea-soarelui a costat, în medie – 30 de lei. Prețul a crescut simțitor în 2021, ajungând până la 45 de lei per litru.

În Republica Moldova, floarea-soarelui se întinde pe o suprafaţă de aproape 390 de mii de hectare.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"