NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Se vor scumpi seminţele, se va scumpi şi uleiul de floarea soarelui. Agricultorii, disperați din cauza secetei

Recolta de floarea soarelui a început în nordul R. Moldova. Roada este mult mai mică comparativ cu anii precedenți din cauza secetei care a afectat întreaga țară. Agricultorii prognozează prețuri mai mari pentru semințe și respectiv, pentru uleiul de floarea soarelui.


Lev Cebotaru din satul Mihăileni, raionul Rîșcani, are în gestiunea sa 220 de hectare de floarea soarelui. Acesta strânge doar 1,5 tone de semințe la hectar, cu 50 la sută mai puțin decât anul trecut.

„Acum pălăria la floarea soarelui e așa. Anul trecut era așa de mare, la recoltare. Calculați câte semințe se recolta de pe așa pălărie și cât de pe asta. Uitați-vă cât e de măruntă semința de floarea soarelui. Anul trecut a fost de două ori era mai mare. ”, a declarat Lev Cebotaru.

Combinerii spun că în acest an secetos le este mult mai dificil să muncească.

„Am 25 de ani de când lucrez combiner, dar așa ca anul acesta nu a fost. Nu a crescut planta, nu s-a dezvoltat, e măruntă nici înălțimea nu e. E greu, tare e greu, dar ne străduim să facem față. O parte a crescut mai joasă, dar una e mai înaltă, le strîngem cu mâna să nu pierdem pe cea mai joasă”, a spus Vasile Pulbere.

În acest an, Lev Cebotaru și-a instalat un complex modern de curățare a cerealelor. Investiția se merită spune agricultorul, doar dacă vor urma ani mai bogați în recoltă.

„Floarea soarelui de la 15 la 17 tone pe oră. Producția agricolă în cos, se ridică sus la elevator și ea se curăță. Resturile se duc într-o remorcă aparte, celelalte bune se duc în altă remorcă și se duc la depozit”, a adăugat agricultorul.

Amintim că, în acest an, aproape toți fermierii din țară au avut de suferit din cauza secetei. Unii dintre ei au rămas fără recolta de grâu și porumb. Iar luna trecută, sute de agricultori au ieșit să protesteze și să ceară ajutor de la guvern.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata