NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Seceta din acest an nu a cruțat nici sectorul avicol. Prețul la orătănii a scăzut de două ori

Seceta din acest an nu a cruțat nici sectorul avicol. Pentru că nu mai au cu ce-și hrăni păsările, unii fermieri le-au făcut cadou vecinilor sau rudelor. Iar alții mai speră să-și recupereze cel puțin investițiile. Aceștia au scăzut prețul la păsări cu zece, douăzeci și chiar treizeci de lei. Chiar și așa, cumpărătorii nu se grăbesc să-și umple cotețele pentru că nu au destule cereale în acest an.

Nelea Verde crește pui mai bine de 20 de ani. Mica sa afacere mergea ca pe roate până în acest sezon, când seceta i-a dat totul peste cap.

Față de anul trecut au scăzut. Totul din cauza secetei, nu este porumb, grâu și au scăzut vânzările, lumea nu cumpără că nu are cu ce hrăni.

Maria Tărîțe este pensionară. Pentru a câștiga un ban în plus, femeia crește orătănii. În acest an însă, s-a ales cu pierderi în loc de câștig.

Vând de mai mulți ani aici, în piață la Bălți, pensia e cam mică. Sunt tare slabe vânzările. Anul trecut așa curcuțe, puișori, găini erau oleacă mai scumpe, dar anul acesta sunt ieftine. Minus, în minus. Ce producem tot, iată păsări, iepuri, nici cheltuielile nu le recuperăm.

Vânzătorii spun că zilnic, vând între 10 și 20 de pui.

Mulți fermieri chiar gratuit au împărțit păsările ca să facă față situației. Prețul cerealelor este foarte mare și nimeni nu are cu ce întreține păsările. Prețul la cereale crește, iar la pui scade.

Nici prețurile mici la păsări nu atrag cumpărătorii. Comercianții spun că sunt zile în care nu vând nimic.

Lumea nu are bani în primul rând, în al doilea nu e hrană. Nu a plouat, nu a fost roadă anul acesta și nu are cu ce să hrănească lumea. Iată de ce nu sunt vânzări, că nu au cu ce hrăni păsările.

De exemplu, așa un pui anul trecut ajungea la 50-55 lei, anul acesta el costă 30 de lei. Diferența este extremă. Această toamnă lucrăm în minus. Pe zi, în total, pe piață, dacă vindem 200 de puii roșii.

Cumpărătorii spun că nu se grăbesc să-și umple cotețele și că se vor limita la ce au prin curte.

Nu mai luăm multe că anul acesta e secetă așa de mare, avem câteva pe lângă casă. Cât de cât. 

Anul acesta așa sunt ieftine păsările, strașnic. Nu are cu ce îi hrăni săraca lume și le vinde cu 30-15 lei. Eu am cumpărat puișori cu 15 lei puișorul, avea 1. 15 kg. Ieftin, practic pe degeaba, nu are cu să le hrănească.

Ei avem, macar oleacă. Iată cum este, măcar o lună și o să mâncăm cum este, da ce să facem? E greu acum. Dacă nu e mâncare ei dau și așa, lumea tot crește și nu au mâncare, și nu au cu ce să le țină atât.

Aș vrea, dar nu avem cu să le ținem. Ploaie nu a fost, numai cu strujenii am rămas. Am nevoie, dar nu am cu ține. 

La piața avicolă din Bălți, puii de găină costă între 5 și 35 de lei, iar cei de rață până la 30 de lei.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"