NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Seceta și vântul din mai taie din mălai: cele mai importante culturi agricole din nordul țării, compromise

Seceta și vântul au provocat pagube fermierilor din nordul Republicii Moldova. Cel mai mult au avut de suferit grâul, porumbul și svecla de zahăr. Fermierul Lev Cebotaru din satul Mihăilenii Vechi, raionul Rîșcani, spune că jumătate din  cele 30 de hectare de sveclă de zahăr au fost comprimise. Agricultorul a fost nevoit să însămânțeze pământul cu o altă cultură. Pagubele se cifrează la 300 de mii de lei.

Iată svecla de zahăr care nu a fost traumată de vânt, așa trebuia să fie. După ce a fost însămânțată cultura de floarea soarelui, iată începe deja a apărea, a spus Lev Cebotaru.

Lev Cebotaru spune că dacă în următoarele zile nu va ploaua, va rămâne și fără grâu. De pe cele 225 de hectare de grâu, nu va strânge nici jumătate din recolta prognozată.

Neajunsul umezelii este catastrofal, nu am mai văzut așa an secetos pentru cerealele din prima grupă, priviți ce se primește aici. Anul trecut, la acest soi de grâu, spicul era așa de mare, dar anul acest nici în jumătate nu este.Spicul unde s-a format bobul este uscat, nu are deloc umezeală, dacă în 4-5 zile nu va fi ploaie pentru a umple această roadă măcar în jumătate sau cât va fi, va fi catastrofă, nu va fi nimic din el, a povestit agricultorul.

Din cauza secetei, cel mai înalt fir de floarea soarelui are 20 de centimetri, de două ori mai mic decât în mod normal. Mai mult, cultura a fost afectată de dăunători.

Ea deja a fost prelucrată cu insecticid, puricii au plecat dar sistemul foliar al floarei soarelui încă suferă până își va reveni la un nivel bun. Când are frig și secetă ea se răspândește activ. Pentru tratarea unui hectar de floarea soarelui și sveclă de zahăr, în jur de 200 de lei hectarul, atâta costă doar insecticidul, a adăugat fermierul.

Țăranii se tem că vor rămâne fără făină de mămăligă și hrană pentru orătănii.

Porumbul trebuia să fie deja mare, dar e slab, sperăm la Dumnezeu. Vom rămâne fără pâine, fără mămăligă.

Dacă nu va fi porumb nu vom avea cu ce să hrănim păsările, grâu nu este, cu ce să hrănești? Asta e toată speranța, se plâng oamenii.

Specialiștii spun că seceta a început încă în toamna anului trecut, iar luna aprilie a fost una decisivă pentru culturile agricole.

Luna aprilie a înregistrat temperaturi mai ridicate cu 1,5-2 grade, fapt ce a generat evaporări mari, ofilirea culturilor, creșterea neuniformă a culturilor, de exemplu, insuficiența precipitațiilor din aprilie poate genera pierderi la grâul de toamnă de 47% din recolta așteptată. Culturile aveau nevoie de precipitații în luna mai, fapt care nu s-a întâmplat peste tot și în cantități insuficiente, a declarat Mihail Vronschih, specialit la Institutul de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecţia”

Meteorologii prognozează pentru această săptămână ploi cu descărcări electrice pe tot teritoriul țării.
 
 

1 Comentariu
  1. MariyaLax spune

    Высокий доход через интернет!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"