NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Secete din acest an lovește în recolta și în prețul la mere

Seceta din acest an ne-a lăsat cu mai puține mere. Agricultorii din nordul Republicii Moldova se plâng de o recoltă mai mică cu 30 și chiar 50 la sută pentru unele soiuri de mere. În pofida pandemiei, unii antreprenori reușesc să-și exporte marfa.

Igor Tcaci din satul Hiliuți, raionul Râșcani are o livadă de mere cu o suprafață de 24 ha. Deși a investit în afacerea sa dublu cumparativ cu anii precedenți, roada este mult mai mică.

La moment suntem în livada de optspezece hectare. Livada a fost plantată în 2010. Rodește al șaptelea an și mai avem șase hectare plantate în 2013. Cu regret, spre deosebire de anii precedenți, roada este cu mult mai mică, în schimb este calitate puțin mai bună, spune IGOR TCACI , agricultor.

Iar din cauza pandemiei de coronavirus, agricultorul risca să rămână cu recolta pe deal. Din fericire, acesta a izbutit să înceapă exporturile în Rusia.

În special acum în Rusia. Merele de vară am exportat în Lituania, calitatea era pozitivă, îi aranjează, destul de bine. Dar la moment acuma, în Rusia, Moscova, Leningrad. La moment, generosul se exportă cu 6 lei, iar florina cu 6,5 – 7 lei, însă este puțin anul acesta, a povestit IGOR TCACI, agricultor.

Pentru export, merele sunt sortate direct în câmp.

La moment, le sortăm direct din livadă, în ambalaj special. Anterior am recoltat în containere și le sortam la bază, dar acum sortăm direct în câmp, a adăgat IGOR TCACI , agricultor.

Să nu aibă viermi, le alegem să nu fie stricate. Sunt mai puține mere.

Suntem bucuroși că după vremea secetoasă din acest an mai avem roadă. Mulțumim Domnului că avem măcar atât. E secetă, merele sunt afectate de soare tare, sunt prea coapte, mai sunt și pagube, dar avem și venit, măcar puțin.

Roada este puțină, ploile au fost puține în comparație cu anul trecut. Anul trecut am avut mai multă roadă, anul acesta avem mai puțin. Merele sunt și mai stricate, sunt mai arse de soare. Soarele a fost foarte puternic.

Merele care nu vor fi exportate vor fi vândute la fabrica de suc, unde prețul materiei prime a crescut. Acest fapt le va permite fermierilor să-și recupereze o parte din investiții.

În general, suntem cu un profit minim. Dacă să luăm parțial, pe soiuri, unele sunt în minus, altele în plus. Poate că s-a ridicat prețul și pentru suc, deja le vindem cu 2 – 2,30 lei. Și aici avem marja asta unde ne putem încadra în cheltuieli, a declarat IGOR TCACI , agricultor.

Pe piața internă, 1 kg de mere autohtone costă până la 15 lei.

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata