NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Secolul XXI: Majoritatea locuitorilor din nordul țării merg la veceu în fundul grădinii și își spală rufele în lighean

În secolul XXI, moldovenii merg la veceu în fundul grădinii și își spală rufele în lighean. Doar în nordul țării, peste 95 la sută din gospodării nu sunt conectate la sistemul public de canalizare. Potrivit datelor statistice acesta este cel mai mic indice din Republica Moldova.

 
În satul Corlăteni din raionul Rîșcani locuiesc 5,5 mii de oameni. Gospodăriile lor nu sunt conectate la sistemul de canalizare, iar unii oameni nu au acces nici la apeduct.

Pentru că nu avem fântână prin apropiere, îmi iau căruciorul și bacul și mă duc după patru căldări de apă. Iată așa, a spus Corina Persidscaia, locuitoarea satului Corlăteni.

În satul Corlăteni aproape 1500 de gospodării au acces la sistemul de apeduct. Pentru a se putea bucura de acesta, familia Bucătari a decis să-și construiască o fântână de canalizare în curte. Lucrările i-au costat 2500 de lei.

Condiții ne trebuie pentru că eu am un fiu cu gradul I de invaliditate, dar ne trebuie și nouă pentru că este ceva necesar, o baie, un veceu. Părinții noștri nu au avut căci așa erau vremurile, dar acum trăim într-o lume modernă, a spus Stela Bucătari, locuitoarea satului Corlăteni.

Primarul satului Corlăteni susține că majoritatea gospodăriilor au fost deja conectate la sistemul de apeduct. Acum, autoritățile locale sunt în căutarea resurselor pentru construcția rețelei de canalizare.

Noi am fost la Institutul de proiectări și ni s-au făcut un calcul pentru 17 ha de canalizare aproape 300 de mii de lei, dar satul are o suprafață de 500 de ha, sunt bani mari doar pentru proiectare, a declarat Anatolie Baciu, primarul satului Corlăteni.

Potrivit Birolului Național de Statistică, doar 8 la sută din localitățile Moldovei sunt conectate la sistemul centralizat de canalizare. Cea mai bună situație este la Chișinău, unde 71% din locuitori au acces la sistemul de canalizare. Lucrurile arată altfel în sudul și nordul țării, unde indicele este de 5,4% și respectiv 4,7%.
 
 
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"