NordNews
Avem ce spune

VIDEO| Secretele unui naist din nordul R. Moldova. Cum creează și cât valorează instrumente sale

De mai bine de zece ani, în satul Albinețul Vechi din raionul Fălești, într-un atelier improvizat din fața casei sale, meșterul popular Constantin Negrescu confecționează naiuri, ale căror sunete răsună pe scenele naționale și dincolo de hotarele țării. A ales să devină naist, iar apoi să-și confecționeze singur instrumentul la care cântă de aproape jumătate de secol.

,,Am ales naiul, nu acordeonul, nu trompeta nu fanfara”, a spus meșterul.

Până ca naiul să ajungă în mâinile unui artist este mult de lucru, iar cel mai important factor este calitatea materiei prime.

,,Confecționarea unui nai poate dura câteva săptămâni sau luni. Totul începe de la aceste tulpini de bambus. Meșterul le importă din Belgia sau Italia. Bambusul trebuie să fie calitativ, gros în pereți, bine uscat și fără crăpături”, a spus Nicoleta Pînzaru, reporter Nord News.

,,Eu îl tai cât îmi trebuie, de aici până aici. Iau mărimea care îmi trebuie”, a arătat meșterul popular.

După ce bambusul este tăiat, acesta trebuie prelucrat, iar apoi bucată după bucată, lipit pe suprafața unei forme speciale.

,,Iată cu cuțitașul el se despică și se duce într-o direcție. Faci așa o linie ca să lipească cu celălalt și așa mai departe.  Iată aceasta este forma naiului.  Când naiul este gata el stă aici. De fapt, se folosește clei de lemn, el încleie orice și încet, cu o pensulă îl ungem pe o parte și îl lipim cu celălalt încetișor. Îl aranjăm lângă celălalt și tot așa mergem încetișor până la jumătate”, a spus Constantin Negrescu, naist.

Pe parcursul anilor, Constantin Negrescu a aflat mai multe secrete care l-au ajutat să confecționeze naiuri de calitate. Unul dintre ele ni l-a spus și nouă.

,,Le fierb, apoi le usuc pentru ca acest lichid să se îmbibe în tuburi, ca sunetul să fie mai bun”, a mai menționat meșterul popular.

După confecționare, instrumentul muzical trebuie acordat corespunzător. Constantin Negrescu utilizează metode strămoșești, actuale și până în ziua de astăzi.

,,Cu ceară, numaidecât cu ceară curată, facem multe grăuncioare mici, după tub. Introducem aici, avem și un bețișor special pe care îl batem până ce căpătăm nota care trebuie. Și așa mergem mai departe. Mult timp el se acordează, pe urmă iar trebuie de controlat după instrument, trebuie de controlat în timpul cântecului. Mult depind în ce tonalitate cântă solistul, dacă nu iese ceva, trebuie de mai scos ceară sau de mai adăugat ca să vie nota”, a menționat naistul.

Deși naiurile lui Constantin Negrescu își merită prețul, uneori, meșterul popular le oferă mai mult cadou, din dorința de a motiva tinerele talente să cânte.

,,Se vând cu 200 de euro, cu 300, 500, 100 de euro. Un nai bun și profesionist.  Am vândut cu 2000 mii de lei la o fetiță. Ea știa că naiurile sunt scumpe, dar eu i-am spus să îl ia și să cânte”, ne-a mărturisit meșterul popular.

Chiar dacă nu se laudă cu o colecție mare de naiuri, Constantin Negrescu spune că instrumentele sale sunt valoroase, iar peste ani vor deveni și mai scumpe.

,,Acesta are un sunet puternic. Este pentru doine, pentru melodii de jale.  Dacă așa nai pe vremea sovietică costa 170 de ruble, astăzi ajunge la 1000 de euro”, ne-a demonstrat naistul.

Naistul crede că pentru a cânta la acest instrument este nevoie nu doar de multă dedicație și perseverență, dar și de dar Dumnezeiesc.

,,Aici și suflarea trebuie să fie corectă, plămânii să fie dezvoltați.  Aici depinde și de forma buzelor, la mine tot nu sunt corecte. El se învață pe note, e corect, dar mai trebuie să aibă și darul acesta”, a mai spus domnul Constantin.

Acum, fiind pensionar, Constantin Negrescu are un vis, ca într-o bună zi să-și prezinte propria colecție de naiuri.

,,Aș vrea să am o expoziție mare, cu multe naiuri, multe naiuri să am și să vie cineva și să le propun la fiecare, iată naiul acesta”, a conchis Constantin Negrescu.

1 Comentariu
  1. […] Într-o lume a vitezei, doar lucrurile ce țin de suflet se fac încet și cu dăruire. Constantin Negrescu, din Albinețul Vechi, raionul Fălești, confecționează naiuri. La început, doar cânta la acest instrument, iar mai apoi, a învățat să le meșterească, relatează NordNews.md. […]

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"