NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Șestaci – un sat cu un călugăr și doi enoriași

Case părăsite, porți ruginite, fântâni secate și pământuri în pârloagă. Așa arată satul Șestaci din raionul Sângerei, sat în care locuiesc acum doar un călugăr și o familie de credincioși. Au ales să se refugieze într-un loc liniștit, mai aproape de Dumnezeu.

În urmă cu 16 ani, în Șestaci trăiau 7 bărbați și 12 femei. Unii au murit, alții și-au părăsit casele, lăsând totul. Acum toate-s ruine.
Ne-ar fi fost destul de greu să găsim satul, dacă n-am fi înaintat pe drumul de pietriș, recent renovat, care ne-a adus la Șestaci. La capătul drumului, se află o mănăstire mică, încă în proces de construcție. Este, se pare, ultima speranță a călugărului Antonie  pentru a salva localitatea. Sfinția Sa a refuzat să vorbească cu echipa noastră de filmare. Îi place liniștea și singurătatea.
Iar la Șestaci e o liniște adâncă, întreruptă, din când în când, doar de ciripitul păsărilor.
Singurele case îngrijite din sat sunt cele ale călugărului și a unei familiii care s-a stabilit aici acum doi ani. Nu sunt prea vorbăreți, dar ne-au invitat să venim la slujbă, care se oficiază aici odată în lună, pentru o mână de oameni de prin părțile locului.
De unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere.
Satul vecin, Clișcăuți numără 50 de gospodării și aproape 150 de oameni. În sat nu există primărie, casă de cultură, biserică, oficiu poștal, nici măcar un magazin cu cele strict necesare. Clișcăuțenii se tem că vor împărtăși soarta celor din Șestaci.

Acolo nu locuiește nimeni, doar preotul, nimeni nu a mai rămas. Au murit, satul este mic, ca al nostru, și nu știm ce va fi. Noi nu avem nici magazin, nici școală, nimic. Probabil, și la noi va fi la fel. Acolo e departe de drum, de magazin, de punctul medical. S-au împrăștiat tinerii, au rămas cei bătrâni, au murit și gata.
A fost lume, dar au murit, nu ai ce face. Nu am la cine mă duce, părinții nu sunt, copiii sunt pe aici. La cine să mă duc, acolo, la Șestaci?
S-au dus toți oamenii, au murit, unii s-au mutat cu traiul. La biserică mergem, la slujbă, ne-au spus oamenii.

Tinerii nu-și văd un viiitor la Clișcăuți. Stanislav are 17 ani și abia așteaptă să plece de aici.

Oamenii au plecat demult de acolo. Când am fost ultima oară, deja nu mai erau oameni. Oricum voi pleca, doar nu voi rămâne aici. Aici este trist, nu ai cu ce te ocupa, spus tânărul.

Primarul comunei Prepelița, din care fac parte și satele Șestaci și Clișcăuți, spune că nu poate face nimic pentru a readuce oamenii acasă.

În acest sătuc, nu a fost nici magazin, nici punct medical, nici grădiniță. S-au deservit din magazinul din satul vecin, Clișcăuți. Pe timpuri, acolo era o grădiniță de copii, un magazin și un punct medical. Acum, cu părere de rău, satul Clișcăuți, tot e pe calea dispariției. Magazin nu avem, grădiniță nu avem, ca să nu mai vorbim despre școală, a declarat Mihail Pleșca, primarul com. Prepelița.

În Republica Moldova,  soarta satului Șestaci o împart aproape 50 de localități.
 
 
 
 
 
 

2 Comentarii
  1. […] Au ales să se refugieze într-un loc liniștit, mai aproape de Dumnezeu, transmite medianews.md cu referire la nordnews.md. […]

  2. […] Au ales să se refugieze într-un loc liniștit, mai aproape de Dumnezeu, transmite Știri.md cu referire la nordnews.md. […]

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata