NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Sfaturi care te vor ajuta să previi sau să depistezi la timp cancerul de sân. De vorbă cu medicul obstetrician-ginecolog, Carolina Frumusachi

De la începutul acestui an, în municipiul Bălți au fost înregistrate 24 de cazuri de cancer mamar în rândul femeilor. În total, potrivit unor statistici oficiale din 2019, în Republica Moldova, erau aproape 1200 de femei care suferă de cancer de sân.

Tradițional, în luna octombrie, la nivel mondial, are loc conștientizarea a ceea ce înseamnă această maladie. La nivel global, cancerul de sân se situează pe locul 4 ca şi cauză de deces prin cancer, fiind cea mai frecventă localizare malignă în rândul femeilor. Astfel, peste 30% din totalul femeilor diagnosticate cu tumoare suferă de cancer de sân.

Ce înseamnă cancerul mamar?

 „Cancerul de sân este o tumoare care afectează unul sau ambii sâni și este una din cele mai fregvente forme de cancer care se întâlnește la femei și, practic, este una din cele patru mai responsabile forme de deces din cauza neoplasmelor printre femei, spune Carolina Frumusachi, medic obstetrician-ginecolog, șefa Centrului Perinatologic Bălți.

Care sunt primele simtome de cancer mamar?

 „De-a lungul vieții sale, femeia se poate confrunta cu anumite tipuri de patologii, fie depistate de sinestătător, printr-o palpare lunară, cum ar trebuie să fie autoevaluarea lunară de către femei, fie la examenul de rutină a medicului obtetrician ginecolog, efectuat cel puțin o dată pe an. Aceste patologiii nu întotdeauna sunt patologii oncologice, ele pot fi patologii de fon sau acea distrofie dishormonală fibro-chistică pe care multe dintre noi o cunosc sub denumirea de mastopatie, care nu neapărat este o patologie malignă. Orice nodul depistat de către femeie sau orice formațiune de volum care dă dureri, care dă senzația de creștere în timp și este palpabilă este un motiv de a veni și a vă adresa la medic care vă va îndrepta ulterior către medicii specialiști, a menționat Carolina Frumusachi.

Care sunt cauzele apariției cancerului de sân?

 „De cele mai multe ori, aceste formațiuni sunt cu tentă benignă, care sunt implicate în urma unor afecțiuni ce țin de un stres per general în organism sau o dizbalanță a axului neuroaxial al statutului hormonal feminin. Aici sunt anumite criterii și grupuri de risc, cum ar fi nașterile tardive sau refuzul de alăptare la sân, folosirea irațională și necontrolată a unor contraceptive alese incorect. Contraceptivele orale combinate, dacă sunt alese corect, nu sunt factori de risc pentru cancerul de sân, a mai spus șefa Centrului Perinatologic Bălți.

La ce vârstă crește riscul de apariție a cancerului mamar?

 „Cancerul era considerat patologia vârstei înaintate. În ultimii 20 de ani constatăm cu desăvârșire și o constantă creștere a fenomenul de întinerire a cancerului de sân, menționează Carolina Frumusachi.

Cum putem vindeca cancerul de sân?

 „Este tratamentul medical, fie opțional, în funcție de stadializarea procesului inclusiv asociat cu chimioterapia, radioterapia și tratamentul hormonal, după spectrul și tipul cancerului de sân diagnosticat, a conchis medicul obstetrician-ginecolog Carolina Frumusachi.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata