NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Și-a deschis o afacere în bucătărie. O meșteriță din Drochia transformă lumânările în adevărate bijuterii din parafină

A muncit mai mulți ani peste hotare, iar acum două luni a revenit în Republica Moldova, unde și-a deschis o afacere frumoasă. Galina Samoșchina din orașul Drochia sculptează lumânări chiar la ea în bucătărie. În mâinile meșteriței, lumânările se transformă în adevărate bijuterii din parafină.


„Am văzut această lumânare la un expo-târg peste hotarele țării, m-am îndrăgostit de lucrarea aceasta, am studiat pe internet. Materialele le-am comandat pe internet din Rusia. Am fost și pe urmă am studiat la niște meșteri profesioniști tot în Rusia”, povestește meșterița.

Culori originale, forme unice și mirosuri îmbătătoare. Așa pot fi caracterizate lumânările confecționate de Galina Samoșchina.

„Ea trebuie întâi încălzită, ca apoi de fiecare dată, când o înmuiem în parafină, ea să se prindă. O răcim în apă. Dar neapărat trebuie s-o ștergem. Orice culoare, care n-ar fi, dacă e în contrast, ea iese frumoasă. De exemplu, galben. Asta e a doua. Și o înmuiem în culoarea asta. Acum o să vedeți ea cum se prinde și nu se vede. Vedeți? De ce? Pentru că așa e sistemul. Trebuie să o înmoi neapărat în apă rece, ca să prindă parafina”, explică femeia.

După aplicarea tuturor straturilor urmează sculptatul propriu-zis. Procesul necesită multă dibăcie și răbdare.

„Se ia ceea ce e surplus de parafină. Tăiem fundul. O nivelăm. Iată, așa, puțin, o… În cameră un pic e rece și ea imediat se întărește. Dacă e mai călduț, imediat se întinde”, continuă meșterița.

Iar lumânările desert create de Galina Samoșchina îți trezesc pofta de mâncare. Asta pentru că sunt colorate și arată foarte apetisant.

„Fiecare element se toarnă aparte. Întâi o culoare. Se răcește. Altă culoare. Se răcește. Aceste elemente le-am făcut de dinainte. Zmeura noastră care tot e din parafină. Și, desigur, vedeți că aici sunt floricele, care deja sunt strânse tot de mine. Decor. Avem scorțișoară, avem cardamomul nostru iubit”, spune meșterița.

În aceste zile, meșterița crează lumânări pentru îndrăgostiți. Prețul lumânărilor create de Galina Samoșchina variază între 50 și 520 de lei.

„Lumânările pentru Sfântul Valentin, acum ne pregătim, Ziua Îndrăgostiților. Tot sunt aromatizate, sunt micuțe.”

La o singură lumânare, în funcţie de complexitatea ei, meșterița lucrează până la 30 de minute.

„Oamenii cumpără lumânări, dar nu vor să le aprindă. Și eu îi rog pe toți: „Vă rog frumos, aprindeți lumânările”. Le pare rău s-o aprindă, că e foarte frumoasă lucrare”, spune femeia.

Galina Samoșchina vrea să-și extindă afacerea, să deschidă un atelier și că creeze mai multe locuri de muncă, inclusiv pentru persoanele cu dizabilități.

„Avem la ajutor, să zicem, trei persoane. Și o să mai luăm persoane, cărora le place lucru acesta, pentru că eu sunt disponibilă să-i învăț”, spune Galina Samoșchina.

În viitor, meșterița intenționează să deschidă și un muzeu cu lumânări în orașul Drochia.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"