NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Sinagoga din Bălți și-a deschis din nou ușile după ample lucrări de renovare

Sinagoga din Bălți s-a redeschis după doi ani de renovare. Aceasta măsoară 150 de metri pătrați și este amplasată într-o casă la sol de pe strada Matei Basarab. Aici se pot ruga concomitent 70 de enoriași. În viitor, în municipiu urmează să fie construită o nouă sinagogă. În trecut, în Bălți existau câteva zeci de sinagogi, dar după cel de-al Doilea Război Mondial, urmare a Holocaustului, numărul evreilor a scăzut simțitor, iar politica antireligioasă a regimului sovietic, a dus la dispariția lăcașurilor de cult.

„Bălțiul este unul dintre orașele care are o lungă istorie evreiască. A fost o scăpare mare în ultimii ani pentru că nu exista nicio sinagogă funcțională. Grație eforturilor comunității evreiești din oraș, eforturilor comunității evreiești din republică, am reușit să redeschidem sinagoga”, a declarat Daniel Izakson Shimshon, șef-rabin al comunității evreiești din Republica Moldova.

„A fost reparat acoperișul, sistemul de încălzire, apeductul, canalizarea, rețeaua electrică. Au fost efectuate reparații de interior, mobila a fost renovată. Negociem acum, cu administrația orașului. Imediat ce va intra în vigoare legea restituirii, pentru că noi deja am ales o clădire în centrul orașului, care sperăm că ne revină și să o renovăm în stil clasic pentru a semăna mai mult cu o sinagogă”, a declarat Igor Goliberg, președintele comunității evreiești din Bălți.

Lucrările de reparație și renovare au costat peste 500 de mii de lei. Un aport important în strângerea de fonduri a avut-o comunitatea evreiască din R. Moldova.

„Noi, în calitate de membri ai comunității evreiești, suntem obligați să căutăm resurse. Au existat toate motivele obiective și subiective pentru aceasta. A fost inițiativă”, a spus Șabatai Hanucaev, vice-președintele comunității evreiești din RM.

Evreii din Bălți își cunosc rădăcinile istorice. Un loc aparte în sinagogă este dedicat memoriei rabinului Zalman-Tuvia Abelsky, care a condus evreii din Moldova timp de 25 de ani.

„Este portretul rabinului Zalman-Tuvia Abelsky. A efectuat o muncă grea și serioasă pentru restabilirea idișchitului, a evreismului nu doar în Chișinău, dar și în R. Moldova și, respectiv, la Bălți”, a povestit Daniel Muntean, rabinul sinagogii Agudat Israel.

Sinagoga s-a redeschis în ziua în care a împlinit 35 de ani de la fondare.

„Lăcașul de cult înseamnă comunicare, viața corectă a oamenilor. În această lume, când toți folosesc gadgeturi și televizorul, procesul de comunicare este foarte important. Sinagoga trebuie să fie centrul acestei comunicări între oameni, comunicarea cu Cel de sus, locul unde se vorbește despre tradiții, istoria neamului”, a spus Polina Raspitina, directorul Centrului caritabil evreiesc Hesed Yakov.

„Foarte important pentru oamenii care pot veni să se roage, să ceară lui Dumnezeu sănătate, pace. Cred că pentru orașul nostru este un eveniment deosebit pentru că, anterior, 60% din locuitori au fost evrei”, a declarat Nicolai Grigorișin, primarul mun. Bălți.

Evreii s-au stabilit în Bălți în anul 1779. În prezent, în municipiu locuiesc aproape 800 de evrei.

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"