NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Sinucideri în lanț. Un bărbat din Bălți a fost găsit strangulat pe teritoriul unei grădinițe, iar altul în cimitirul din Cupcini. Ce spun psihologii

Aproape nicio zi fără cazuri de suicid. Statisticile poliției arată că, de la începutul anului, 343 de persoane și-au pus capăt zilelor, iar alte 681 de oameni au avut tentative de suicid. Doar în ultimele două zile, în nordul Republicii Moldova, doi bărbați au fost găsiți strangulați. Grav este și faptul că aceștia își pun capăt zilelor în locuri publice, acolo unde pot fi văzuți și de copii.


Astăzi, un bărbat de 44 de ani din Cupcini, raionul Edineț, a fost găsit strangulat lângă cimitirul din oraș. Un alt bărbat din Bălți s-a sinucis ieri, pe teritoriul unei grădinițe abandonate din municipiu, vis-a-vis de casa sa.

„Știu că a decedat, dar ce anume, nu pot să spun”, spune o vecină.

„Am văzut ceva aici, Poliția, Salvarea, dar ce e? El nu demult, mi se pare, aici trăiește. Vreo 2-3 ani, nu mai mult. Oricât de greu n-ar fi, dar trebuie să trăim”, spune un vecin.

Bărbatul era căsătorit și avea o fiică. Potrivit soacrei victimei, acesta suferea de depresie.

„Fetița are…a sărbătorit logodna în vară, a terminat colegiul de medicină, lucrează. Ei, ce să facem?”, spune soacra ărbatului.

Victima este bărbatul de 42 de ani, dispărut acum șase luni. Atunci a fost găsit viu și nevătămat. Nu și de această dată. Potrivit vecinilor, bărbatul ar fi avut probleme la serviciu.

„Un băiat așa, de treabă parcă. El e asistent medical. Și ceva se vede că s-a întâmplat cu lucru. El a lucrat pe la DRÄXLMAIER, acolo l-au redus. Mă gândesc că din aceste considerente și depresie a avut. Nu-i de lucru. Familia trebuie întreținută, trebuie hrănită”, spune Gheorghe Șarpe, un vecin.

„Ne întâlneam: „Dă o țigară!”; „Na o țigară!”. Mai beam câte o sută de grame. Era un băiat bun. În ultimul timp cam, știți cum, parcă avea ceva ascuns. Dar nu, nu spunea”, povestește Valeriu, un alt vecin.

„Poate el la lucru a avut ceva. El a lucrat la Salvare. A terminat colegiul de medicină. Acum, în ultimul timp, lucra la un depozit”, spune Valeriu.

Familia victimei a rămas șocată de cele întâmplate.

„Ea lucrează, vă spun, sora medicală la spital. Nu plângea, răcnea. O fată a avut. Asta vară a căsătorit-o”, povestește vecinul.

Anjela Ceaicovscaia, psihologă la Centrul Comunitar de Sănătate Mintală Bălți, spune că în cele mai multe cazuri, oamenii cedează în fața problemelor la care cred că nu vor face față.

„În primul rând, este starea interioară a omului. Când este cu moralul la pământ, când nu poate găsi ieșirea din situație. Nu vede ieșire, crede că cel mai simplu este să scape de tot și de toate. Dar, iarăși, este și cea mai simplă cale, și cea mai grea”, susține psihologa Anjela Ceaicovscaia.

Specialiștii spun că în cazul în care o persoană suferă de depresie, aceasta trebuie să se adreseze unui psiholog sau să vorbească cu familia despre problemele cu care se confruntă.

„Centrul Comunitar de Sănătate Mintală Bălți, unde lucrează medicii psihiatri împreună cu psihologi și acolo e și ajutorul social, și susținere. Dar, în primul rând, există și medicii de familie. Și la ei se poate apela. Ei, de asemenea, pot ajuta ca psihologi, ca medici. 0231-71011 – numărul de telefon al Centrului nostru de sănătate psihică, unde oamenii pot primi ajutor”, spune Anjela Ceaicovscaia.

Statisticile mai arată că 284 din persoanele care s-au sinucis în acest an sunt bărbați, iar 57 sunt femei. Merită de menționat faptul că din cele 681 de tentative de suicid din acest an, 66 au fost săvârșite de minori.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata