NordNews
Avem ce spune

VIDEO ȘOCANT | Socialiștii din Cupcini repară biserica, în timp ce locuitorii beau apă de la robinet în două cu nămol

Consumă cea mai scumpă apă, chiar dacă e în două cu nămol. De mai bine de zece ani, locuitorii orașului Cupcini, raionul Edineț își otrăvesc viața, zi de zi. Apa are culoare maronie, miroase a țevi și nu poate fi folosită nici măcar pentru uz casnic. Primarul socialist al orașului Cupcini spune că problema nu este a autorităților locale, ci a întreprinderii „Apă-Canal Edineț”.

 Alexandru Burlacu are 80 de ani. Bătrânul este nevoit să care apă de la fântână, dar și aceasta este plină de impurități. Iar pentru grădină, bărbatul strânge apă de ploaie.

Câteodată, când deschid robinetul, curg chiar impurități negre. În afară de asta, noi nu avem apă bună nici în fântână. Strâng apa în butoaie. Trei butoaie și un vas plin cu apă de ploaie. Când am nevoie i-au apa de acolo și mă băiesc, așa cu această apă mai puțin mă folosesc, urât, spune Alexandru Burlacu,  locuitor or. Cupcini.

Oamenii spun că în oraș sunt câteva fântâni, doar că apa lor nu corespunde parametrilor de calitate.

Foarte bună, nici mâinile nu ți le poți spăla. E roșie, neagră, nici nu știu ce culoare să spun. Chiar acum am adus o căldare de apă de la fântână, una să am să îmi spăl mâinile, iar alta la bucătărie, pentru veselă. 

Eu iată vin aici la izvor și iau apă.  Iată eu vin și iau câte 100 de litri de apă și îmi ajunge pentru mâncare, pentru ceai, pentru borș. Dar deja pentru spălat, mergea cu glod, dar acest glod se bate în filtre, sau chiar în cazan, cand trece această apă murdară în cazan, el se depune și se strică toată tehnica de uz casnic.

Pentru un metru cub de apă, cetățenii achită aproape 40 de lei.

Din robinet apa este ruginită, nici nu ne putem băi, doar spălăm rufe, și nu pe toate, lenjeria sunt nevoită să ridic la etajul cinci apă de la fântână. Plătim 37,40 lei, cel mai mare tarif. Eu sunt singură, ieri am pornit apa, este fix ca și acest pământ, robinetul mereu este înfundat.

Este imposibil să o bei, nici să mănânci, când facem mâncare luăm de la fântână și gătim. Dar pentru ce mai plătim 37,40 lei, nu știu.

Specialiștii confirmă că apa care curge prin robinetele din Cupcini este de proastă calitate. Probele lunare arată că aceasta nu este bună pentru consum.

Calitatea apei din robinet, atât din orașul Edineț, cât și Cupcini nu corespunde la chimie după culoare turbiditate, iar la microbiologie undeva 60% nu corespund după e coli și e ficales. Cei de la Apă – Canal au fost informați despre situația dată, primesc rezultatele, dar problema este că până va fi creată o stație de tratare, dar costurile unui astfel de proiect este foarte mare, a declarat Nelli Caterinciuc, medic igienist.

Pentru primarul orașului, Ivan Ostaficiuc, problema apei potabile în localitate nu este, din câte se pare, o prioritate. Acesta pasează problema întreprinderii „Apă-Canal Edineț”.

De ce pe mine mă întrebați, trebuie întrebați cei de la Apă-Canal, dar nu pe mine? Apă – Canal trebuie să fie sub conducerea consiliului raional, și atunci o să fie apă, atunci consiliul o să găsească și bani și noi de la primărie o să ne implicăm, și așa se va găsi o soluție, a spus Ivan Ostafciuc, primar or. Cupcini.

În schimb, recent, biserica din Cupcini a beneficiat de susținere finanicară din bugetul local. S-a întâmplat la numai o săptămână după vizita lui Igor Dodon. Atunci, preotul a rostit un discurs înflăcărat, lăudând pe candidatul sprijinit de socialiști.

Conducerea locală, adică noi, la consiliu am găsit bani, pentru că noi considerăm că biserica educă oamenii, asta este credința oamenilor. Un om credincios donează bani pentru biserică din propriile buzunare. Ce să facă enoriașii când au apă neagră în robinete? Oamenii credincioși trebuie să aștepte până noi vom face ceva, a adăugat Ivan Ostafciuc, primar or. Cupcini.

Reprezentanții „Apă-Canal Edineț” susțin că pentru reabilitarea rețelei de apeduct este nevoie de foarte mulți bani. Autoritățile din Edineț au găsit deja o soluție, doar că primăria din Cupcini bate pasul pe loc.

La Edineț problema se rezolvă în felul următor, primăria Edineț a câștigat acum un proiect pentru schimbarea rețelelor de vreo 70 de mln de lei, iar recent a aplicat pentru ADR Nord pentru a construi stația de tratare. Până acum, primăria Cupcini nu are așa ceva, noi gestionăm sistemele care ne sunt transmise. Primăria Cupcini, cu părere de rău, nici rețelele nu le-au transmis până acum, a menționat Vitalie Sorocan, directorul întrprinderii „Apă-Canal-Edineț”.

Pentru reabilitarea sistemul de alimentare cu apă în orașul Edineț și în orașul Cupcini e nevoie de peste 9 milioane de euro.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"