
La doar 24 de ani mânuiește cu încredere volanul troleibuzului. Nicoleta Lupașco din raionul Rîșcani este ce mai tânără șoferiță de la întreprinderea municipală „Direcția Troleibuze Bălți”, cu o experiență de aproape doi ani. În curând, și mai mulți tineri vor ajunge să conducă transportul public din Bălți. „Direcția Troleibuze” va avea propria școală auto, unde doritorii vor putea obține permis de conducere categoria F.
„Când mă așez, mă gândesc…am ieșit la drum și se poate întâmpla orice. Dar asta și înseamnă profesionalism. Trebuie să evităm careva situații și să transportăm pasagerii în siguranță și confort”, spune șoferiță de troleibuz.
Tânăra spune că și-a uimit rudele și prietenii cu alegerea meseriei.
„Trei ani de zile am fost taxatoare și mi-a plăcut să lucrez cu oamenii. Lor le este plăcut să circule cu un specialist tânăr, îmi urează o zi bună. Atâta timp cât ai dorință și motivație, totul pare ușor”, spune Nicoleta Lupașco.
Și încă o blondă la volanul troleibuzului. Este vorba despre Oxana Talpă în vârstă de 43 de ani. Este șoferiță deja de două decenii și nu regretă alegerea făcută.
„Soțul tot este șoferi, iar fiul este taxator. Am lucrat o vreme în Chișinău. Aici muncim cu soțul de 12 ani, iar fiul s-a angajat doar pentru vară. El învață și își câștigă un ban. Îmi place această meserie, nu regret că am ales să fiu șoferiță”, susține Oxana Talpă.
Locuitorii din Bălți spun că au încredere în șoferițe și optează pentru drepturi și oportunități egale pentru femei și bărbați.
„Trebuie să fie egalitate peste tot. Nu am nimic împotrivă. E bine. Care e diferența dintre bărbat și femeie? Doar genul. Dacă veți privi spre stradă, veți vedea că tot mai multe femei urcă la volan. Nu sunt de acord cu expresia „maimuță cu grenadă”, precum se vorbește.”
„Bravo! Bărbații au cam plecat, e timpul ca femeile să muncească.”
„Am circulat de multe ori cu femei la volan. Sunt foarte atente. Nu aș spune că șofează mai rău decât bărbații. Și femeile ar trebui să dezvolte industria transporturilor”, spun oamenii.
Întreprinderea municipală se pregătește de deschiderea unei școali auto, unde doritorii vor putea obține permis de conducere pentru troleibuz. Astfel, direcția vrea să-și soluționeze problema lipsei de șoferi calificați. În prezent, sunt 14 locuri vacante, iar dacă autoritățile vor cumpăra troleibuze noi, necesitățile vor fi și mai mari.
„Sunt șoferi care vor ieși la pensie sau deja sunt pensionari, care azi-mâine se pot concedia. Va trebui să-i înlocuim”, spune Serghei Rubțov, reprezentantul ÎM „Direcția Troleibuze Bălți”.
Deschiderea școlii auto ar urma să aibă loc deja în această toamnă. Au fost amenajate și echipate sălile de studiu, iar viitorii instructori se pregătesc de ore.
„Este clasa unde se învață online, acum se desfășoară lecția.”
„Așa arată cabina șoferului. Aici pornesc acumulatoarele, motoarele, ventilatorul, compresorul.”
„Direcția Troleibuze Bălți” numără 72 de șoferi, din necesarul de 86. Printre aceștia se numără cinci femei.