NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Șomerii din Bălți nu se grăbesc să se angajeze. La 1400 de posturi vacante 250 de șomeri

Nu mai puțin de 1400 de slujbe vacante sunt oferite de agenții economici de la Bălți. Estimarea le aparține oficialilor Agenției locale pentru Ocuparea Forței de Muncă. Potrivit șefului agenției, doar 250 de bălțeni sunt în căutrea unui post de muncă.

Cele mai solicitate meserii pe piața muncii din Bălți sunt de croitori, de operatri de producție și la call centru. Agenții economici oferă salarii de la  2 mii până la 12 mii de lei. În mare parte, însă, salariile variază între două și patru mii de lei, sume puțin atractive pentru șomeri.

„Oamenii pleacă în masă. Este îngrijorător că pleacă tinerii care sunt apți de muncă, 20-30 de ani. O cauză sunt salariile mici. Condițiile de muncă nu corespund cerințelor protecțieie muncii și securității. Se lucrează la negru, fără contracte de muncă, salariile sunt achitate în plic”, a spus ILIE CHIȚAC, directorul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă Bălți.

Anul trecut, agenția din Bălți a înregistrat aproape 800 de șomeri. Doar 125 dintre ei au fost angajați în câmpul muncii. Indemnizație de șomaj au primit 33 de oameni, iar 57 de persoane au beneficiat de ore de instruire.
Statistica ocupării forței de muncă
Anul 2019                             Anul 2020
Șomeri-796                          Șomeri-38
Angajați-125                        Angajați-1
Indemnizații-33                   Indemnizații-33
Instruiți-57                           Instruiți-12
Locuri vacante-3023            Locuri vacante-82
 
Peste 40% dintre șomerii înregistrați în 2019 au absolvit 9 sau 12 clase. Mai bine de 250 de persoane au absolvit studii medii de specialitate și doar aproape 160 de șomeri au studii superioare.
Studiile șomerilor din Bălți
9-12 clase-348
Colegii-64
Școli Profesionale-200
Universități-159
 
Bălțenii spun că aleg să plece peste hotare din cauza salariilor mici  de acasă.  Ei ar rămâne să muncească în țară dacă leafa lor ar depăși suma de 10 mii de lei.

„Măscuzați, darce me-au propusacolo, nu am vrut, măturator de stradă. Plecăm peste hotare. În costrucții, șoferie. O sută de mii e salariul acolo. E destul, pot strânge, pot trăi acolo, pot închiria și pot întreține familia acasă. Da aici, ce să fac?„
„Salariu unui părinte ajunge pentru a achita serviciile comunale și mâncarea. Pe lângă asta, este școala, hainele, odihna. Avem credit pentru apartament, practic salariul unui părinte. Dacă rămâi în Bălți, vrei să-ți cumperi locuință, atunci, 7 mii de le salariu pentru fiecare părinte nu este suficient.”
„Nu ne ajunge, totul e scump. Noi primim peste 5 mii de lei, avem credite, avem copii de ajutat, servicii comunale scumpe și nu ne ajung bani. Nici nu ne ajunge de la un salariu la altul.”

În prezent, în Republica Moldova sunt înregistrate 11 mii de locuri de muncă vacante. Aproape 20% dintre acestea sunt destinate persoanelor cu studii superioare, iar 80% pentru șomerii cu studii medii și fără experiență de muncă.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata