
Lucrările de reconstrucție de la parterul unui bloc de locuit din orașul Florești a semănat frică printre locatari. Asta pentru că au fost demolați piloni și pereți importanți pentru durabilitatea casei. Lucrările au fost inițiate de soția unui funcțional public, care, paradoxal, este responsabil de construcțiile din oraș. Și asta nu e tot. La același parter funcționează și un supermarket, care a transformat viața locatarilor într-un infern.
„După aceste zgomot, la o femeie a crăpat peretele locuinței. Alta se duce din această casă pentru că nu mai poate trăi aici. Pereții crapă, copiii nu pot să doarmă. Când am mers să vedem ce este acolo, priviți ce am văzut. Au tăiat pilonul principal. Au tăiat totul până la fundamentul casei”, s-a plâns Valentina Gadibaldi, locatara blocului de pe strada Ștefan cel Mare nr. 30, Florești.
Oamenii se plâng că muncitorii au camuflat încălcările și că există riscul ca blocul să se prăbușească.
„În subsol au dărâmat pilonul principal pe care se ține construcția noastră.”
„Aici totul se poate prăbuși. Sunt crăpături, au distrus fundamentul. Nu se poate de făcut asta, au demolat totul”, au adăugat locatarii blocului.
O parte din etaj este arendată de soția șefului Secției Construcții, Gospodărie Comunală și Drumuri din Florești, Valeriu Cegorean. Aflat la fața locului, acesta a refuzat să discute cu presa.
–Dumneavoastră sunteți proprietarul magazinului unde au loc lucrări de reparație?
-Nu vreau să fiu filmat. Cred că avem o instanță corectă și va decide cine are dreptate.
Ulterior, funcționarul public nu a fost de găsit la locul de muncă pentru a comenta situația, așa că l-am contactat telefonic.
–Domnule Cegorean, bună ziua!
–Bună ziua.
–Sunt reporterul NordNews cu care ați discutat astăzi pe strada Ștefan cel Mare nr. 30.
–Nu cu mine trebuie să discutați.
–Dar cu cine?
–Soția mea arendează, așa că vorbiți cu ea.
Primarul a hotărât ca lucrările să fie sistate, doar că decizia finală aparține inspecției în construcții.
„Este dispoziția primarului de sistare a lucrărilor de construcție. A fost inspecția în construcții și a întocmit un proces verbal pe numele persoanei care arendează primul etaj. Noi nu avem procesul verbal, dar din spusele inspectorilor în construcții, arendașul a fost obligat să restabilească tot ce a demolat în subsol”, a declarat Iurie Gangan, primarul or. Florești.
O altă problemă a locatarilor este și supermarketul de la parter.
„Luptăm cu ei de 8-9 luni. Îi aud cum vorbesc, cum merg pe tocuri, cărucioarele, până și căldarea cu care spală podeaua, care e tot pe roți. Noaptea avem altă problemă. Au pus trei aparate de aer condiționat chiar sub geamurile noastre. Nu putem dormi noaptea din cauza aparatelor de aer condiționat care emit un zgomot iritant”, a povestit Elena Marcauțan, locatară.
Administrația magazinului susține că a făcut tot posibilul pentru a reduce nivelul zgomotului, au cumpărat cărucioare pentru produse cu roți din cauciuc și chiar au modificat graficul de muncă.
„Expertiza am făcut-o mai mult pentru noi, pentru a vedea dacă-i deranjăm sau nu. Ea a demonstrat că noi nu depășim nivelul de zgomot. Depășește doar cu jumătate peste norma. Primăria s-a adresat poate neoficial. Probabil au trimis ceva, dacă nu greșesc. În răspuns le-am expediat rezultatul expertizei, care v-am arătat-o”, a explicat Alexandr Sadovnic, reprezentantul magazinului „Local”.
O expertiză a specialiștilor de la Centrul de Sănătate Publică Florești arată că nivelul zgomotului admisibil în clădire este depășit.
„A doua oară, nefiind avertizat Localul, au fost efectuate verificări în intervalul orelor de vârf, când aduc marfa, când sunt mai mulți clienți. A fost depistată o depășire a normei cu 10-12 decibeli”, a declarat Gheorghe Moraru, șef de secție la Centrul de Sănătate Publică Florești.
„Am primit numeroase plângeri că există zgomot prea mare de la magazinul „Local”- SRL Imensitate. Pentru rezolvarea problemei ne vom adresa către proprietarul imobilului, dar nu directorului magazinului”, a adăugat Olesea Rotarciuc, viceprimarul or. Florești.
Nivelul maxim de zgomot admis în clădirile rezidențiale este de până la 40 de decibeli.