NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Spînu va negocia cu Gazprom: „Nu există niciun risc”

Viceprimierul, Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a venit cu declarații după vizita sa de la Sankt Petersburg într-o conferință de presă. În această săptămână, reprezentanții Gazprom, Moldovagaz și Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale se vor întâlni pentru a discuta un plan de lucru în vederea semnării unui contract de livrare a gazelor naturale în R.Moldova. Spînu spune că va solicita prelungirea contractului în conditiile vechi pentru încă un an.

 „În cadrul discuțiilor am discutat și despre creșterea volumelor de gaze livrate în țara noastră pentru luna octombrie. Astfel, ca niciun consumator, persoană fizică sau juridică, să nu aibă de suferit. Aici mă refer inclusiv și la modul în care va fi furnizată energia electrică pentru țara noastră”, a declarat Andrei Spînu.

În cadrul vizitei la Sankt-Petersburg, Spînu a avut o discuție cu reprezentanții companiei Gazprom care l-au asigurat că R.Moldova nu se va confrunta cu o situație de criză: „M-am asigurat că nu ne vom confrunta cu o situație de criză. De altfel, pentru moment nu există niciun temei de îngrijorare”.

„Am convenit să inițiem discuțiile privind agenda noastră comună, și anume pe implementarea pachetului energetic 3, a datoriilor existente și referitor la semnarea unui contract de livrare a gazelor pe termen lung. În această săptămână vom începe discuțiile cu o echipă de la Gazprom, Moldovagaz și MIDR pentru a agrea un plan de lucru. Ne dorim o abordare corectă, transparentă și non-conflictuală”, a adăugat el.

Spînu a precizat că prețul la gaz la formula actuală este unul nejustificat. Potrivit lui, acesta nu este în concordanță cu modul în care au fost semnate contractele anterioare între Moldovagaz și Gazprom.

„Am solicitat să extindem contractul la condițiile vechi, ale anului curent, iar în paralel, să continuăm discuțiile de pe agenda comună. Stimați cetățeni, indiferent de situație, avem deja un plan pentru orice eventualitate, care va fi implementat cu toată responsabilitatea de către Guvern”, a mai spus Spînu.

El a menționat că autoritățile de la Chișinău doresc semnarea unui contract de livrare a gazelor pe termen lung, cu cel mai bun preț pentru R.Moldova și care să asigure securitatea energetică a țării.

„Vom solicita în mod oficial prelungirea contractului pentru încă un an la condițiile vechi. (…) Discutăm cu partenerii de dezvoltare soluții de alternativă de livrare a gazelor, în caz de vom ajunge la acest scenariu. Pregătim procesul de pregătire a combustibilului de rezervă, fiind gata să utilizăm combustibil alternativ și, la necesitate, să reducem consumul de gaze. Acestea sunt măsuri de rezervă firești, în condițiile actuale”, susține el.

Vorbind despre diminuarea volumelor la energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, vicepremierul a spus că autoritățile sunt informați zilnic despre situația respectivă.

„Vă spun cu toată siguranța, la moment cantitățile de energie electrică livrată acoperă în întregime consumul țării și nu există niciun risc”, a declarat oficialul.

„Al doilea aspect din planul nostru, ține de asigurarea suportului pentru oameni. Lucrăm la elaborarea pachetelor sociale pe timp de iarnă pentru familiile și persoanele social vulnerabile. Inclusiv pentru industriile, care vor fi afectate cel mai mult”, a declarat Andrei Spînu.

Oficialul spune că a identificat numărul de gospodării, care vor avea nevoie de ajutor.

„340 de mii de gospodării ale cărui consum este de sub 30 de metri cubi pe lună. Peste 91 de mii de gospodării ale cărui consum este între 30 și 100 de metri cubi pe lună. Peste 147 de mii de gospodării ale cărui consum este între 100 și 300 de metri cubi pe lună. Și cei care consumă cel mai mult, adică peste 300 de metri cubi pe lună, sunt în jur de 52 de mii de gospodării. Noi nu susținem ca toată lumea să primească ajutor sau compensații egale”, a menționat viceprimierul.

Andrei Spînu spune că vor veni cu un suport diferențiat, în funcție de cosum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"