
Starea epidemiologică în municipiul Bălți se agravează. Orașul se clasează pe primul loc după rata morbidității cauzate de Coronavirus. Pentru a face față situației, Spitalul Clinic Bălți a dublat numărul de paturi pentru pacienții infectați cu COVID. Problema a fost discutată în cadrul unei ședințe cu reprezentanții instituțiilor de resort.
„Noi ne dorim ca împreună să ne consolidăm eforturile. Împreună să întreprindem, să planificăm măsuri pentru a preveni, pentru a stopa răspândirea acestui virus nemilos”, a spus Valeriu Cojocaru, șeful Inspectoratului de poliție Bălți.
Capitala de nord a Moldovei se află în stare de alertă de nivelul patru după Chișinău, Ialoveni și Edineț.
„Municipiul Bălți se clasează pe locul patru după alte teritorii administrative: Chișinău, Ialoveni, Edineț, apoi urmează Bălți-ul. În același timp, în municipiul Bălți se constată cea mai mare rată a morbidității cauzate de COVID-19. Pe parcursul ultimelor 14 zile, perioada maximă de incubație, sunt înregistrate 508 cazuri confirmate de COVID-19.”
Spitalul Clinic Bălți a dublat numărul de paturi pentru persoanele infectate cu Covid-19. Dacă la sfârșitul anului trecut, pentru pacienții bolnavi de Coronavirus erau disponibile 110 paturi, acum, numărul acestora a juns la 238.
„Situația epidemiologică este foarte gravă, iar populația noastră nu respectă regulile de combatere a infecției. Vaccinarea este unica șansă de a câștiga în această luptă cu pandemia”, a spus Vladimir Pascari, director adjunct Spitalul Clinic Bălți.
În ultimele două săptămâni au fost înregistrate cinci cazuri noi de contaminare cu COVID-19 în rândul copiilor de vârstă preșcolară.
„Nu întotdeauna părinții sunt conștienți și recunosc faptul că sunt în contact copii cu cineva testat pozitiv. Aflăm ulterior, după ce copilul deja frecventează sau instituția preșcolară sau instituția școlară”, a declarat Tatiana Dubițcaia, viceprimar de Bălți.
Bălțenii spun că le este frică de virus și de consecințele acestuia.
„Prietena mea a murit prima din cauza COVID-ului. De aceea este foarte strașnic, desigur.”
„Eu îi compătimesc pe cei care au suferit o formă grea a COVID-ului și au fost internați în spital, eu cred că asta este foarte greu și foarte deplorabil. Noi ne protejăm cu măștile, dar asta nu este suficient.”
„Să fie foarte atenți, să poarte mască fără a o da jos, să păstreze distanța, să-și spele mâinile. Eu desigur că mă tem, sunt o persoană înetate și am maladii”, au declarat bălțenii.
De la începutul pandemiei de COVID-19, în municipiul Bălți au fost confirmate aproape 7 000 de infectări. 230 de persoane au fost ucise de virus.