NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Spovedania unui fost consumator de droguri din Bălți

Se numește Veaceslav Cușnir, este rus, are 41 de ani și locuiește în Bălți. Curiozitatea, dorința de a cunoaște ce sunt drogurile și cum se folosesc, dar și faptul că în anii ’90 narcoticele erau la modă, spune el, l-au făcut să le încerce. Urmările acestui pas nesăbuit avea să-l resimtă câțiva ani mai târziu. Veaceslav a acceptat să vorbească deschis cu reporterii nordnews despre drama sa, pentru ca să-i oprească pe alții  să nu consume droguri.

 ” Știți…în principiu, în anii ’90 asta era la modă, ca să-i zic așa, și, din simplă curiozitate, am decis să încerc codeina, niște pastile împotriva tusei și diareei. Asta a fost în luna decembrie a lui 1998”. 
„Te simți ca un om obișnuit, nu ești într-o stare de euforie, nu ești stresat. Totul este bine. Dimineața iei aceste pastile și după asta poți merge la serviciu, totul se desfășoară în ritm normal”. 
Veaceslav spune că pe atunci, aceste pastile costau în jur de 25 de lei. Dar dependența l-a făcut să vrea și altceva, iar heroina nu era deloc ieftină, prețul pentru un gram în 2015- 2016 era de peste 2000 de lei. Prin urmare, el era nevoit să scoată din buzunar zilnic câte 200 de dolari.
„Mie-mi ajungeau bani, dar cu fiecare lună ce trecea, doza se mărea, respectiv, și prețul creștea.  Sincer să vă spun, în 2015- 2016 un gram de heroină costa puțin peste 2000 de lei sau echivalentul a 100 de euro. Iar eu luam de 3- 4 ori pe zi, asta mă costa în jur de 200 de dolari”. 
Veaceslav vorbește deschis despre etapele dependenței, despre cum sunt discriminați consumatorii de droguri de către toți prietenii, de către oamenii care de fapt ar fi trebuit să  le fie alături, să-i ajute. El, spre deosebire, s-a bucurat de susținere din partea familiei, în special, când apăreau diverse conflicte între el și alți consumatori  de droguri și dealeri.
„Până în momentul când nimeni nu știa de obiceiurile mele, totul era bine, dar apoi lumea mă îndepărta. Ceea ce ținea de comunicare se rezuma doar la.. Salut și La revedere, de parcă nici nu m-ar cunoaște. Cel puțin mama, tata și sora au fost lângă mine.” 
„Cu dealerii întotdeauna se creează probleme! Totul e despre bani. Am avut datorii în ce-i priveșle. La început, aveau încredere în mine și îmi dădeau droguri, fără să le achit atunci. Iar mai apoi, când mergeam la ei cu bani, ca să-mi dea droguri, ei îmi luau acei bani în contul datoriei și deja nu-mi mai primeam doza.” 
Problemele s-au ținut scai de Veaceslav în toată această perioadă, cât a consumat  droguri. A fost judecat de 5 ori pentru păstrare și consum ilegal de droguri. Are trei diagnoze medicale, dintre care două sunt incurabile.
„Îmi amintesc chiar și acum momentul în care m-a oprit poliția pe stradă. Atunci am înțeles că mă vor duce la expertiza medicală ce ține de droguri și am intrat în panică, pentru că știam că va arăta pozitiv și mă vor duce la închisoare. Așa că am decis să-mi tai venele, ca ei mă ducă la spital, iar eu să evadez de acolo”. 
„La moment am trei diagnoze medicale. Sunt bolnav de Hepatita C, care se poate trata, dar celelalte două boli sunt incurabile”. 
Viața lui Veaceslav Cușnir s-a schimbat radical în 2016, când persoanele apropiate  i-au zis să se adreseze la Asociația Tinerii pentru Dreptul la Viață din municipiul Bălți. Datorită oamenilor de acolo, el a reușit să renunțe la droguri. Acum, Veaceslav  activează la această Asociație în calitate de consultant. El îi îndeamnă pe toți cei care sunt tentați de droguri, nici să nu se gândească să le încerce.
„Nu cădeți în plasa drogurilor sub nici o formă!” 
Datele statistice arată că, anual, în țara noastră sunt înregistrate în jur de 50 de decese în rândul consumatorilor de droguri.
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"