
Concentratoare de oxigen, echipament de protecție, instruire. Vorbim despre ajutorul acordat de Uniunea Europeană Spitalului Clinic Bălți, în contextul pandemiei de COVID-19. În cifre, sprijinul UE înseamnă câteva zeci de mii de euro.
Pandemia a luat prin surprindere sistemul medical din Republica Moldova, care nu era pregătit să facă față urgiei. Donatorii europeni au venit primii în ajutor cu utilaje medicale și echipament de protecție. Spitalul din Bălți a primit 15 concentratoare de oxigen.
„Acest concentrator de oxigen, este vital în special persoanelor care au suferit o intervenție chirurgicală. Nu doar în pandemie, dar în oricare secție chirurgicală este un ajutor real”, a spus Serghei Cozub, șeful Secției Urologie.
Aparatele de ventilare au fost un colac de salvare pentru Spitalul din Bălți. De la începutul pandemiei, aici au fost tratați sute de pacienți testați pozitiv la COVID.
„Foarte bine. Așa e mai ușor de respirat, foarte ușor.”
„Se răsuflă foarte ușor. Oxigenul se simte că vine. Da, mă simt foarte bine”, au spus pacienții.
Spitalul din Bălți a rezistat în fața pandemiei grație sprijinului acordat de Uniunea Europeană, susține șeful instituției medicale, Serghei Rotari. Medicii din prima linie au beneficiat de costume de protecție, măști și viziere.
„Din partea UE noi am mai primit o parte din aparataj, concentratoare de oxigen, care sunt o necesitate majoră pentru pacienții cu covid. Noi îmbrăcăm pe zi 25 de lucrători medicali. Ei se îmbracă de 3-4 ori pe zi. A fost foarte benefic ajutorul cu echipamentul medical”, a declarat Serghei Rotari, șeful Spitalului Clinic Bălți.
Un ajutor a venit din partea României, țară membră a UE. Din cei 42 de medici români veniți în Republica Moldova, patru au ajuns la Bălți. Specialiștii au fost implicați în tratarea pacienților diagnosticați cu COVID-19, precum și în instruirea medicilor din prima linie.
„Doctorii care au venit de acolo, colegii noștri, care au lucrat în zonă roșie. în focar. Ne-au ajutat să facem traseele, ne-au ajutat să ne separăm și stabilizăm în ceea ce înseamnă Covid și Noncovid. S-au împărtășit cu noi referitor la protocoalele clinice existente și la experiențele lor care le-au avut atât în România, cât și în Italia”, a declarat Ala Condrea, vicedirectorul spitalului din Bălți.
Ghidul Organizației Mondiale a Sănătății, precum și instruirile online au fost de mare folos medicilor din Bălți.
„Am primit ghidul OMS și plus la toate o instruire online, a tututror cadre medicale ce urmau să fie implicate în tratarea cazurilor cu Covid. Următoarea etapă a fost suportul consultativ, unde experți pregătiți de Organizația Mondială a Sănătății au venit în cadrul spitalului nostru și ne-au gidat cap-coadă”, a adăugat Ala Condrea.
De la începutul pandemiei, la Spitalul Municipal Bălți au fost tratați aproape 1400 de pacienți. În prezent, alte 142 de persoane luptă cu boala.