NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Stațiile publice din orașul Fălești au prins culoare. Cine a făcut transformarea

Stațiile publice din orașul Fălești au prins culoare. Acestea bucură ochii localnicilor și le fac mai plăcute minutele de așteptare. Totul grație unor tineri voluntari pasionați de pictură, care la inițiativa profesorului său de pictură, Damian Furdui, și a autorităților locale, au adus schimbarea în urbe.


Tinerii au ținut cont de tradiții și fenomene ale naturii. Nu au uitat nici de cei mici, pentru care au pictat personaje din poveste.

„Aceste stații fără desene au fost foarte triste și posomorâte. Iar acum toți cei, care trec, le observă. Acest proiect a ajuns să fie foarte interesant pentru mine, pentru că a fost prima mea experiență de lucru cu spray-uri”, a declarat Lilia Surdu, pictoriță.

În această stație, pe de o parte, ai impresia că stai la o gară feroviară, iar din alta, poți admira luna și soarele.

„Acest desen reprezintă gara, pentru că aici aproape avem o stație de trenuri. Și am hotărât să realizăm un mic trenuț, ca lumea să știe că se află în gară”, a spus Cristina Bantea, tattoo artist și studentă la artă și design.

Tinerii speră că lucrările lor provoacă oamenii să zâmbească și le fac zilele mai frumoase.

„Îmi vine mereu să aduc culoare în viața cuiva. Oamenii foarte mult timp petrec în stații. Ei merg la servici la șapte dimineața, triști, iar aici e ceva aprins. Poate că asta provoacă un zâmbet”, a adăugat Tatiana Dulgher, elevă.

„Am început să creăm tot, ce ne trecea prin cap. Inițial, am început cu soarele. De aici mereu se vede un apus de soare foarte frumos și ne-am dorit foarte mult să întipărim asta, aici”, a menționat Anastasia Pleșca, designer.

„Ideea, totuși, a venit din partea tinerilor, care au câștigat un proiect. Și ușor acest proiect s-a transformat într-o tradiție sau o dorință de a picta toate stațiile. Copiii au fost cei care au realizat compozițiile. Eu am fost acel ghid. Tinerii au avut posibilitatea să-și manifeste calitățile, abilitățile artistice, acumulate la școala de arte”, povestește Damian Furdui, directorul Școlii de arte plastice din Fălești.

Truda tinerilor s-a meritat. Localnicii spun că stațiile arată cu totul altfel.

„Nepoțica mea a făcut covorașul acesta. Au pictat foarte frumos, îmi place.”

„E foarte frumos, e plăcut ochilor să vezi că se amenajează. Colorat, frumos – plin de viață”,  a spus Lilia Micu, profesoară.

„Este o idee interesantă a tinerilor. Ei nu prea au ocupație și această idee este tocmai ce trebuie. De ce să nu fie creativitate peste tot, să bucure ochii.”

„Ceva luminos, ceva frumos, e soare, e lună, o bucurie pentru copii.”

Vopseaua și ustensilele au fost asigurate de primăria orașului Fălești, din bani alocați pentru activități de tineret.

„Anul acesta au fost amenajate trei stații auto, cu diferite mesaje, cu diferite tematici. Ne bucură că tinerii din orașul Fălești dau curs inițiativei noastre, fac o acțiune de voluntariat pentru societatea noastră”, a conchis Alexandru Severin, primarul orașului Fălești.

Proiectul a demarat în anul 2017. În prezent, toate stațiile de așteptare din Fălești sunt renovate.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"