NordNews
Avem ce spune

VIDEO | „Suntem țigani, avem imunitate”. Rromii din Edineț își justifică hoinăritul pe străzi pe vreme de COVID-19

Prin sângele lor circulă anticorpi împotriva noului Coronavirus. Așa se justifică rromii din Edineț care nu doresc să se conformeze regimului de autoizolare. În plină pandemie, aceștia continuă să practice cerșitul pe străzi, să ghicească în palme și să participe la clacă. Mai mult, odată cu pandemia, numărul rromilor din Edineț s-a dublat.


Până la declanșarea pandemiei de coronavirus, orașul Edineț număra 700 de rromi, acum, numărul lor ajunge la 1600. Mulți dintre ei au revenit din Federația Rusă, Georgia și Ucraina. Rromii spun că nu se tem de noul coronavirus, pentru că au imunitate. Ei declară cu mândrie, că niciun țigan din țară nu a fost infectat de COVID-19.

La noi de mici s-au format anticorpi împotriva acestui virus. Desprea asta nu știe nimeni. Doar acum, a aflat omenirea despre acest lucru. Anticorpii ne-au fost transmiși ereditar. Nu ne afectează asta pe noi, totul este o minciună”.
„Noi suntem țigani,  noi avem imunitate”.
„Noi nu credem că există coronavirus. Noi nu ne temem și nici nu ne îmbolnăvim. Ce e dat de la Dumnezeu, așa va fi. Putem să ne păzim, dar dacă e dat de la Dumnezeu, asta va fi”, au spus rromii.

Baronul rromilor din Edineț spune, că din cauza pandemiei, țiganii au rămas fără niciun ban și de aceia sunt nevoiți să iasă în stradă.

 Oamenii nu au cu ce trăi, nu avem nici un salariu. Pe romi nici nu îi i-au în considerare. Cum să trăiască ei mai departe? Acum oamenii stau fără niciun ban”, s-a plâns baronul local al rromilor Haralampi.

Locuitorii orașului Edineț se arată indignați de faptul că rromii se plimbă pe străzi și organizează petreceri.

Ei sunt un focar de răspândire a COVID-19. Nu respectă nicio normă. Persoanele de rând sunt amendate, băbuțe, dar ei ce, sunt în afara legii? Cu ei nu se ia nicio măsură. Ei pot să se urineze prin parc.Sunt indignat, sunt persoane care îmi spun că se tem să meargă pe stradă”.
Copiii, dar și maturii trecuți de 40 de ani, nu poartă măști de protecție. Eu mă strădui să stau departe de locurile aglomerate și să nu comunic cu toți”.
E foarte rău că rromii nu se conformează, ei sunt ca toți și trebuie să se conformeze regulilor, au spus locuitorii orașului Edineț”.

Potrivit autorităților locale, în municipiu se întreprind mai multe măsuri de informare a cetățenilor de etnie romă, privind măsurile de prevenire a noului coronavirus.

Noi am elaborat un site, unde-i informăm pe rromi în fiecare seară, la ora 19:00, despre cât e de important să întreprindem careva masuri, ca să nu se îmbolnăvească. La noi în Edineț, niciun rrom nu este infectat. Nu doar în oraș, dar în toată țara, niciun rom nu este bolnav cu COVID-19”, a menționat mediatorul comunitar, Vasile Preda.

Ei sunt mai puțin informați și sunt foarte activi. Ei nu sunt obișnuiți să stea pe acasă și nu conștientizează această importanță. Noi încercăm cu structurile abilitate din zonă să-i calmăm. Tinerii seara sunt hiperactivi, seara iese pe drumuri”, a adăugat primarul de Edineț, Constantin Cojocaru.

Până acum, trei rromi din Edineț au fost amendați pentru nerespectarea regulelor de izolare.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"