NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Sute de bălțeni, mușcați de maidanezi. Autoritățile bat pasul pe loc

Autoritățile din Bălți bat pasul pe loc. Problema câinilor vagabonzi rămâne una actuală, asta deși reprezentanții primăriei se laudă că maidanezii sunt adăpostiți la azil sau sterilizați. Oamenii continuă să fie atacați de câini și se tem să-și lase odraslele fără supraveghere. Anul trecut, 428 de persoane au fost mușcate de câini, iar de la începutul lui 2021, alți 274 de oameni au fost atacați de maidanezi.

Haite de câini hoinăresc în cartierul 10 din orașul Bălți, chiar în preajma unor școli și grădinițe.

,,E problemă care ne afectează. Ne este frică pentru copii. Ei se deplasează singuri fără cineva mai mare. Ei stau prin parc, pe unde noi trecem. Dimineața noi ducem copiii la grădiniță și mie îmi este frică, dar copiilor?

Ei te atacă, parcă nu sunt câini, dar o staie de lupi. Eu mă opresc, aștept ca ei să se liniștească și să pot pleca mai departe.

Activiștii pentru drepturile animalelor se arată deranjați de problema maidanezilor, care în pofida mai multor promisiuni, nu a fost soluționată. Mai mult, ei spun că autoritățile evită orice colaborare cu ei. În consecință, unii locuitori scapă de câini, otrăvindu-i.

,,Recent, când un câine a fost otrăvit pe teritoriul școlii nr 5, copiii se apropiau de trupul acestuia și încercau să o atingă. Dar cine știe cu ce a fost otrăvit acest câine, cu otravă pentru șobolani sau altceva. Nu dă Doamne ca cineva dintre copii să se otrăvească. Aici sunt foarte mulți câini și foarte mulți copii. De nenumărate ori s-au întâmplat cazuri când maidanezii au atacat copiii, ” spune Denis Vîlcu, activist.

În cadrul unei ședințe de la primărie, șeful azilului pentru maidanezi a declarat că nu există nicio problemă în legătură cu câinii din Bălți.

,,Azilul pentru câinii fără adăpost funcționează în mod normal, conform obligațiunilor și responsabilităților întreprinderii. Se lucrează la evacurea trupurilor de câini din oraș și încercăm să îndeplinim solicitările venite din partea oamenilor, pentru a rezolva problema câinilor vagabonzi, ” spune Vitalie Savciuc, șeful azilului pentru maidanezi.

Chiar dacă, anterior, fostul primar de Bălți, Renato Usatîi, a promis că azilul va fi extins, acest lucru nu s-a întâmplat. Azilul este arhiplin și nu face față solicitărilor.

Câți câini acum sunt în azil?

S-a extins azilul? – Până când nu, nu avem această posibilitate

Acum nu putem adăposti alți câini, asta din cauza că nu avem suficiente locuri. Noi îi prindem, îi sterilizăm și îi ducem de unde i-am luat.

Pe străzile din Bălți hoinăresc aproape 5000 de câini vagabonzi. De anul trecut și până în prezent, în municipiu au fost administrate peste 2000 de doze de vaccin antirabic.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata