NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Sute de familii din Bălți au rămas fără apă la robinet după ce patru blocuri au fost debranșate de la apeduct

Sute de familii din Bălți nu au acces la apă potabilă în plină pandemie și caniculă. Asta după ce patru blocuri de locuit din cartierul Dacia au fost deconectate de la rețeaua de apeduct. Autoritățile din Bălți susțin că locatarii au admis datorii istorice de aproape două milioane de lei.


În această dimineață, locatarii de pe strada Conev 34 și 36 s-au pomenit că nu au apă pentru a se spăla sau pentru a pregăti mâncare pentru copii. Totuși, unii au reușit să-și facă rezerve de apă, suficiente doar pentru două zile.

Am găsit un lighean, cratițe, două sticle, cada pentru copii, pentru a ne putea spăla elementar, să ne spălăm pe dinți. Asta este doar pentru două zile, apoi va trebui să cumpăr apa”.

Galina Vicol ridică o pensie de 1300 de lei. Femeia spune că îi este greu să care apă de la fântână, care nici nu este bună pentru consum.

Am nevoie de 30 de litri pentru a pregăti mâncare, pentru a mă spăla, pentru a face ordine, pentru a spăla mâinile de câteva ori.  Zilnic, pentru apă trebuie să cheltui peste o sută de lei. De unde îmi permite pensia să plătesc totul, să-mi cumpăr de mâncare și restul?”

Oamenii sunt disperați și nu văd cum se vor descurca fără apă pe timp de pandemie și caniculă. Unde mai pui că nu au nicio fântână de mină în curte.

Nu am rezerve de apă, mâine trebuie să spăl rufele, este vară, trebuie să speli zilnic, gătitlul este în fiecare zi, baia. Am vrut să-mi spăl mâinile dar nu am cu ce”.
„Pe pandemie ei ne-au deconectat apa. Curtea este plină cu copii mici pe care trebuie să-i îngrijești. Dar, ei ne deconectează de la apă, doar  niște călăi pot să facă acest lucru. Mai ales că în curte nu avem nici o fântână de mină”.
„Fiecare are contract, eu am achitat apa, așa cum lumina, gazul, telefonia și nu înțeleg, de ce ne-au deconectat-o?  Plătim, dar nu-i niciun sens. Ne-au deconectat și stăm fără de apă”.
„De 25 de ani, eu mi-am schimbat deja șase contoare, deoarece ba litera B nu merge, ba litera C, sau A nu merge. Șase contoare până acum. Banii cheltuiți pe contoare îmi ajungeau să achit diferența la apă”.

Locatarii spun că vor fi nevoiți să scoată bani grei din buzunare pentru a-și asigura familiile cu apă.

Apa de la fântână nu este potabilă, trebuie să o cumpărăm, dar ea costă bani. Trebuie să o cumperi, să o aduci acasă, dar veceul este și mai greu. Nu știm unde să ne adresăm. Plătim și nu avem apă. Vrem pe cale legală și pașnică, dar să nu vină de fiecare dată să ne sperie că dacă nu plătim, ne închid apa”.

Potrivit președintelui Cooperativei de construcții de locuințe, care gestionează cu cele două blocuri, datoria pentru apă a ajuns la peste 700 de mii de lei. Totul din cauza diferenței între cifrele indicate de contoarele din apartamentele oamenilor și din subsol. Cele de jos indică cu 31 la sută mai mult consum. Lunar, această diferență se cifrează la peste 5000 de lei.

Avem o soluție, instalăm contoare de tip C, care intică date precise. Ei vin și le sigilează, mai ales că noi achităm pentru acest serviciu. Verificăm toate apartamentele. Propunerea noastră  este ca Apă Canal să încheie contract cu fiecare proprietar în parte, la care este anexat un grafic de achitare a datoriei”, – a declarat Alexandru Tverdohleb, președintele Cooperativei de construcții de locuințe nr. 65

Locatarii au fost obligați să achite integral datoria, iar pentru că nu au făcut-o, au fost deconectați de la apeduct. Autoritățile spun că vor cere socoteală întreprinderii municipale „Apă Canal Bălți”.

Apa a fost deconectată de către administratorul Apă-Canal, Dl Pelin. El direct a dat indicație – să fie deconectate de la apă aceste blocuri. Directorul întreprinderii municipale, nu este la curent cu aceast lucru. La ora 19.00 eu o să mă duc la ei, dacă va fi administratorul eu voi discuta cu el. Eu mizez pe bunul simț al Dl Pelin și că va reconecta aceste blocuri”, – a declarat Nicolae Grigorișin viceprimar de Bălți

La Bălți, un metru cub de apă costă aproape 15 lei.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata