„E spaimă, e depresie, dar trebuie să punem ceva în pământ.” De această părere sunt locuitorii de la sate care s-au înarmat cu mănuși și măști înainte de a începe lucrările agricole de primăvară. Chiar dacă sunt la curent cu epidimia noului coronavirus, grijile cotidiene nu pot fi lăsate baltă, spun oamenii unor sate din raionul Glodeni.
Pe Maria Esepciuc din satul Fundurii Noi am găsit-o muncind în grădină. Pandemia nu o sperie, la fel de mult, ca foametea organizată prin care a trecut.
Parcă vorbesc cu pământul. Îmi place să muncesc la pământ. Munca în câmp înseamnă pentru mine dragoste, satisfacție, fiindcă, pământul ne hrănește.
Situația îi neliniștește pe săteni. Ei spun că au renunțat la petreceri și ieșiri în sat, însă nu pot lăsa pământul neprelucrat.
E spaimă, e depresie, dar trebuie să punem ceva în pământ pentru a mânca la vară. Ne protejăm, nu ieșim din casă, purtăm mănuși, mască, asta e tot. Mă tem foarte mult, foarte mult.
Lucrăm, economia nu trebuie să stea pe loc. Facem drumurile, facem scurgerea la apă. Spălăm mâinele, ținem distanța, ne protejăm în orice caz. Dacă vom sta toți închiși, mâine-poimâine nu vom avea ce să punem pe masă.
Introducem îngrășăminte minerală. Ne temem, dar ce să facem? Trebuie să muncim.
Eu acum mă lupt cu cârtița. Deoarece lui îi plac lalelele. În rest ținem animale: porci, vace, păsări. Care coronavirus asta este o un fake . Așa că noi toți lucrăm. Și nimeni nu atrage atenția la coronavirus. Dacă acum nu o să muncesc nu voi avea roadă.
În satul Limbenii Noi, agricultorii muncesc în câmp din zori, până în noapte. Ei cred că un păhărel de tărie îi va proteja de pandemie.
Inițial pregătim pământul, apoi îl vom însămânța. Poate Dumnezeu ne va da și ploaie și ceva se va schimba în această viață. Oamenii din sat trebuie să muncească, să se ocupe cu ceva. Putem servi 50 de grame de votkă, ca virusul să nu se lipească de noi.
Dăm îngrășăminte la grâu. Ne spălăm pe mâini, cu rachiu, ne protejăm.
Tăiem lemne pentru iarna care o să vină. – La voi cum este situația? – Noi suntem de la Bălți. – De la Bălți? – Da.- Vă temeți de coronavirus?- Nu mă tem băi frate. Beau 100 de grame cu piper, la amiază una, seara trei și se duce boala de pe umerii noștri. Nu e scârbă la moldoveni. Moldoveanul iese din încurcătură decând este el.
De trei zile, în Republica Moldova a fost declarată stare de urgență pentru o perioadă de 60 de zile, în legătură cu prevenirea și răspândirea coronavirusului. Oamenii sunt îndemnați să stea acasă, să respecte distanța socială de aproape 2 metri și să se spele cât mai des pe mâini.