
Fie că a fost făcut din dorință, necesitate sau curiozitate, tatuajul prinde teren în R. Moldova. De la floricele, steluțe și mesaje mici, la dragoni, șerpi, lupi sau vulturi, specialiștii spun că tatuajele sunt rezultatul unei stări emoționale care vine din interiorul fiecăruia. Procedura este destul de dureroasă, dar și costisitoare, unele tatuaje ajungând să coste mii de euro.
Vladislav are 33 ani. A îndrăgit arta tatuajului acum 16 ani. Tânărul spune că tatuajul nu trebuie să fie un moft de adolescent, ci o decizie bine chibzuită.
La mine vin oameni de vârsta mea, adică peste treizeci de ani. Cu cât persoana este mai matură, cu atât mai mult îmi place să lucrez cu ea. Cu cât mai mulți ani are, cu atât este mai interesantă experiența persoanei. Această experiență este mult mai interesant de imprimat pe piele, decât ceva din modă sau ceva pop, spune VLADISLAV INGITATTOO, meșter
Vladislav a creat deja sute de tatuaje. El spune că majoritatea clienților vin neinspirați și optează pentru tatuajele idolilor lor.
Cele mai solicitate sunt cele care pot fi găsite din primele rezultate pe google. Oamenii își fac tatuaje ca la vedete. Cineva iubește tatuajele fotbaliștilor, se uită ce își fac ei și îi copiază. Dar, în mare parte, oamenii sunt influențați de cântăreți și actori, povestește VLADISLAV INGITATTOO, meșter
Nu tot însă ce este frumos este și inofensiv. Tatuajele pot avea și efecte negative asupra organismului, susține specialistul.
De exemplu febra. După așa lucrări mari și voluminoase omul se poate simți rău. Deoarece, într-un fel, asta este piele stricată, o mareparte din ea. Este un fel de piele derăpănată, dar nu puternic. Pe lângă asta, clientul a stat în aceeași poziție mult timp așa că organismul dă de știre că nu îi prea place, a mai adăugat VLADISLAV INGITATTOO, meșter
De cele mai multe ori, tinerii se tatuează fiind influențați de modă. Meșterii spun că aceasta nu e cea mai bună decizie, mai ales că înlăturarea desenului costă peste 3000 de dolari.
Este posibil fără cicatrici, fără nici o consecință, dar trebuie de lucrat cu un laser calitativ. Acum sunt mai mult de nouă modele de laser, unele sunt foarte bune, iar altele sunt doar niște imitații. Este bine să-ți faci tatuajul cu un aparat bun care costă mai mult de 3000 de dolari, mai spune VLADISLAV INGITATTOO, meșter
Dacă unii oameni nu văd o problemă în tatuarea corpului, alții o condamnă și spun că este un gest anticreștin.
Frumos, la modă, tineresc.
Stilat, tineresc, interesant.
Un trandafir, sincer nu știu ce semnifică, dar mi-a plăcut acest tatuaj din 2017, dar nu îmi permiteau părinții.
Este o părere foarte rea, deoarece tatuajele acuma nu sunt cine știe pentru Dumnezeu, fiindcă este un lucru rău.
Sunt împotrivă, eu consider că natura ne-a făcut deja frumoși și nu trebuie să ne stricăm corpul, pentru că regretăm mai târziu.
În Antichitate, popoarele primitive foloseau tatuajul pentru a se proteja de forţele malefice sau, pur şi simplu, din dorinţa de înfrumuseţare. Istoria notează că cei care au răspândit tatuajul au fost egiptenii.
Materialul face parte din cadrul proiectului Consolidarea Presei Independente și a Educației Mediatice în Moldova derulat de IREX Europe, cu suportul financiar al Biroului pentru Democraţie, Drepturile Omului şi Muncă al Departamentului de Stat american.
”Opiniile exprimate în această publicație nu reflectă neapărat poziția IREX Europe.”