NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Taximetriștii din Bălți sunt disperați. Gazul metan a ajuns să coste aproape 13 lei

După o criză de metan de aproape o lună, cele două stații de alimentare din municipiul Bălți au afișat prețuri mai mari cu aproape cinci lei. Un litru de gaz metan a ajuns să coste 12 lei și 80 de bani. Cei mai afectați sunt șoferii de taxi, care spun că în aceste condiții, serviciile lor ar urma să crească în preț.

Am trecut la metan să fie mai econom puțin, dar acum am ieșit la aceea că sau să cumperi benzină sau metan, tot este scump și nu iese nici încolo, nici încoace, a spus un șofer.

Eu astăzi ies în prima tură și sincer să spun, nu știu, trebuie să ridicăm întrebarea cu conducerea firmei, să cerem reducerea arendei sau scumpirea călătoriilor, dar lucrul a scăzut foarte tare. Dacă se vor scumpi călătoriile, oamenii vor înceta să circule, zice un bărbat.

Șoferii nu vor să asculte despre scumpirile la nivel mondial și dau vina pe actuala guvernare, care potrivit lor, nu a gestionat corect criza gazelor naturale.

Ne-am dezamăgit de guvernarea aceasta.  O să plecăm peste hotare, a spus un șofer de taxi.

Să fi fost mai ieftin, mai bine avea să fie, dar deja dacă s-a scumpit, nu știu ce va fi. Le-om pune în garaj și vor sta acolo, altceva ce să facem, a spus un alt șofer.

S-a întrecut măsura prea tare la prețuri, deja nu știu cum o să lucrăm. Acum se simte diferența de 5 lei, este o diferență mare, vom pierde și clienții și vom rămâne fără lucru, a mai adăugat un bărbat.

Angajații stației PECO spun că prețurile au crescut în întreaga țară. Un record a fost înregistrat la Chișinău, unde un litru de gaz metan a ajuns să coste și 14 lei.

S-au ridicat peste tot, întrebarea vine de sus. De azi dimineață s-au ridicat prețurile, așa că ce pot să vă spun eu, în primul rând s-au ridicat peste tot și s-au ridcat și aici, a spus un angajat.

Oamenii spun că dacă scumpirile vor continua, se văd nevoiți să renunțe definitv la mașini și la serviciile de taxi.

Nu voi călători cu taxi în niciun caz. În primul rând nu îmi permite salariul, am salariul mic, iar în al doilea rând, este scump, totul se scumpește, acum și gazul.

Prin oraș, până la piață și înapoi este transport public, au spus bălțenii.

Administratorul unei firme de taxi din Bălți ne-a declarat la telefon că, săptămâna viitoare va veni cu un anunț, dacă se vor scumpi sau nu călătoriile.

„Situația deocamdată este incertă, este prima zi de scumpire. Noi trebuie să facem o analiză amplă a impactului asupra veniturilor șoferilor sau a companiei, după aceasta vom lua o decizie cum va fi mai departe. Acum suntem în curs de analiză, după care luăm o decizie deja săptămâna viitoare. Atunci, vom fi gata să spunem dacă se va majora tariful sau nu”, spune Marcel Fotescu, Administrator companie de taxi.

Amintim că, ieri, potrivit unei hotărâri ANRE, pentru luna noiembrie, cetățenii vor achita 11 lei și 8 bani (cu TVA inclus) pentru un metru cub de gaze naturale. ANRE, anunță că tariful este unul provizoriu, iar viceprim – ministrul Andrei Spînu susține că oamenii vor primi compensații financiare. Menționăm că, în prezent, prețul unui baril de petrol marca Brent este de aproape 85 de dolari. În ianuarie, un baril costa peste 50 de dolari.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"