VIDEO | Teatrul Național din Bălți, vandalizat. Tinerii beau și fumează la parter, unde a fost ridicată o construcția samovolnică

Distribuiti mai departe...
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Mucuri de țigară, sticle de bere goale aruncate la întâmplare și pereți vandalizați. Așa arată parterul Teatrului Național „Vasile Alecsandri”din Bălți, unde acum patru ani a început construcția samovolnică a unui restaurant. „Colac peste pupăză” și tavanul instituției culturale este avariat.

În timp ce unii fumează nestingherit sub scările teatrului, alții se arată derajați de situația în care s-a pomenit unul dintre cele mai frumoase teatre din Republica Moldova.

Oamenii sunt de vină. Ei singuri aruncă, aceasta este educația oamenilor”.

Foarte rea părere avem, parcă trăim în nu știu ce veac. Seara ce doriți este, și alcool, și murdărie, și așa mai departe. Pe aici stau carabinieri și nimeni nu face nimic”.

E foarte rău, aceasta este educația noastră. Se dorește ceva mai bine”.

Dacă nu sunt culturali, nu ai ce face. Așa este lumea”.

Noi special ne-am pus aici, că acolo e interzis.Dar aici mulți fumează și fumăm și noi. Nu se poate?”, au spus bălțenii.

Directorul Naționalului din Bălți spune că lucrările de construcție au fost stopate. Administrația teatrului caută pârghii legale pentru a nu admite construcția restaurantului.

În februarie 2017, când am venit în funcția de director general m-am interest de fosta conducere care este soarta acestei construcții. Am rugat să mi se pună actele, proiectul. Nu mi s-a prezentat niciun act . Atunci am purces singur cu demersuri spre poliție, primărie, spre Ministerul Culturii, de peste tot am avut un singur răspuns, construcția de sub scările teatrului este ilegală”, a declarat directorul teatrului, Vlad Slavian.

Agentul economic care a inițiat lucrările de construcție a localului de agrement nu a fost de găsit pentru a comenta situația.

Și tavanul instituției culturale este într-o stare deplorabilă. Fiecare ploaie este o adevărată ispită pentru sediul teatrului. Acoperișul curge iar mucegaiul și-a făcut deja apariția.

Da, întradevăr, este un lucru firesc, în curând în anul 2021 o să împlinească 30 de ani decât a fost dat în exploatare. La momentul actual, lucrăm asupra expertizei tehnice a acoperișului. Deja avem un acord cu Ministerul Educației și Culturii, domnul Ministru ne-a propus să venim cu deviza de cheltuieli”, a mai spus directorul teatrului, Vlad Slavian.

Edificiul Teatrului Național „ Vasile Alecsandri” din Bălți a fost construit în anii 1978  -1991. Sala mare dispune de 584 de locuri.

 

 

leave a reply