NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Tinerii din Sireți au salubrizat satul de rând cu autoritățile locale

Pentru un sat mai curat. Tinerii din Sireți, raionul Strășeni, de rând cu autoritățile publice locale, au participat la campania de salubrizare de toamnă, lansată de inițiativa „Tinerii pentru Buna Guvernare”, în cooperare și cu susținerea Oficiului Ambasadei Regatului Țărilor de Jos.

Tinerii s-au dovedit a fi foarte harnici. În total, cei peste 50 de voluntari au reușit să adune zeci de saci cu gunoi.

„Este și ca un fel de incluziune socială prin ecologie. O să ne dezvoltăm și prietenia între noi”, susține eleva Paula Stăvilă.

„Vrem ca satul, suburbia noastră, să fie mult mai curat”, spune Bianca, o altă elevă.

„Mi se pare foarte interesant și pentru binele naturii”, afirmă Roma Rășchitor, un elev.

„Și este și un sport oarecare pentru copii, pentru sănătate”, spune eleva Valeria Leahtin.

„Am strâns de pe parcela de la primărie spre centru”, povestește o elevă.

„Activitatea mi se pare chiar interesantă pentru tineri și foarte folositoare pentru societate”, adaugă o altă elevă.

Satenii salută astfel de inițiative și spun că acestea ar trebui să fie organizate mai des, pentru a dezvolta spiritul de echipă, dar și de a ajuta primăria în efortul său de menținere a curățeniei în localitate.

„E plăcut că fac curat.”

„În fiecare săptămână să fie așa!”

„Dacă observăm, drumul care vine de la școală, de la grădiniță, tot era plin de hârtii. Și, adică, ei trebuie să conștientizeze că nu trebuie să arunce hârtii, gunoi.”

„Copiii fac. Sunt bravo copiii, tare-s bravo copiii.”

„Trebuie să păstrăm, da”, spun oamenii.

Inițiativa tinerilor a fost sprijinită de către autorități, care recunosc că au nevoie de mai multe brațe de muncă pentru a salubriza fiecare colțișor al satului.

„Resursele din primărie nu ajung pentru a face ordine peste tot, pentru că sunt limitate, și de aceea rămâne pe conștiința oamenilor. Vrem să implicăm copiii, nu de aia, ca să ne fie nouă mai ușor, dar vrem să implicăm copiii, pentru ca ei să vadă acest exemplu și să le vină mai greu să arunce acea hârtie de bomboană”, susține Alexandru Iorga, viceprimar al satului Sireți.

Iar pentru a înțelege mai bine cu ce se ocupă autoritățile locale, elevii au mers la primărie timp de o săptămână. Tinerii au aflat care sunt atribuțiile angajaților de aici pentru a putea construi un dialog mai eficient cu administrația publică locală.

„Săptămâna aceasta noi am provocat tinerii să se implice în activitățile autorităților publice locale. Respectiv, câțiva tineri au venit la primărie timp de câteva zile. Au stat de vorbă cu primarul, cu viceprimarul”, susține Victoria Nemerenco, coordonatoarea de proiect, inițiativa „Tinerii pentru Buna Guvernare”.

„Am avut o activitate timp de o săptămână, „Angajat al primăriei”, în care copiii au perendat prin primărie și au văzut cum e să fii secretar, cum e să fii contabil”, spune Veronica Vrînceanu, coordonatoarea artistică la Casa de Cultură din Sireți.

„Lucrătorii primăriei ne-au făcut o excursie în incinta primăriei. Ne-au arătat oficiile și personalul care lucrează în primărie”, povestește Cristi Silvestru, un elev.

„Activitatea de la primărie mi s-a părut ceva deosebit. Seriozitatea a fost la maxim. M-a interesat domeniul de scrieri de proiecte. Este un obiectiv foarte important, adică, să stabilizezi bine comunitatea cu care lucrezi. Mi s-a părut ceva nou”, spune Veronica Sîrbu, o elevă.

Evenimentele au fost organizate în cadrul proiectului „Sporirea transparenței Primăriei în mediul online și promovarea implicării tinerilor în Satul Sireți”.

„Este un proiect de la tineri pentru tineri. Și încercăm astfel să solidarizăm cumva societatea, localnicii cu privire la probleme. Noi cu toții ne-am unit forțele împreună cu angajații primăriei să înverzim localitatea, s-o curățăm”, spune Irina Hohlov, membra a echipei „Tinerii pentru Buna Guvernare”.

„Sunt încântat că noi am reușit să adunăm câteva zeci de tineri. Am reușit să curățăm câteva zone. Una lângă primărie, una lângă o stație și aici, în centrul localității. Eu cred că astfel de activități trebuie să se petreacă mai des”, adaugă Cristian Slobodeaniuc, membrul al echipei „Tinerii pentru Buna Guvernare”.

La sfârșitul activităților copiilor li s-au înmânat certificate de participare și surprize dulci pentru implicare, fapt care i-a bucurat foarte mult.

„Viitorul nostru, dacă îl vreți mai curat, doar așa noi îl vedem. Pentru că doar prin implicare putem obține asemenea rezultate, de aceea vă înmânăm câte o diplomă pentru participare”, anunță Alexandru Iorga, viceprimar al satului Sireți.

„Energie foarte mare. Copiii s-au implicat. Le-a plăcut. Și sper să se implice de acum încolo și mai des. Toată lumea e mulțumită pentru cadouri, pentru mica atenție”, susține coordonatoarea artistică din Sireți.

Proiectul „Sporirea transparenței Primăriei în mediul online și promovarea implicării tinerilor în Satul Sireți”, inițiat și implimentat de echipa „Tinerii pentru Buna Guvernare” este finanțat de Oficiul Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"