
Incubatorul de Afaceri din Soroca a fost modernizat. Grație proiectului „Rețeaua Start – Up Hub: Laboratoare antreprenoriale Regiunea de Dezvoltare Nord”, clădirea a căpătat o nouă viață și este în așteptarea tinerilor care își doresc să-și deschidă o afacere la ei acasă. Un exemplu demn de urmat este familia Nicuța, care și-a dorit să producă ceai natural.
„Acum vrem să facem secția de producere. La cafenea avem o bucătărie, dar vrem să ne lărgim, vrem să o aducem aici, în incinta incubatorului și să producem câteva feluri de ceaiuri. Avem patru timpuri și dorim să le modificăm ambalajul, adică trebuie să fie porționate. Sperăm că va fi un pas spre dezvoltare”, spune Cristina Nicuța.
La recepția de terminare a lucărilor a fost prezentă și fosta ministră a Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Lilia Dabija, împreună cu deputatul Ion Babici.
„Ceea cu ce pot să vă asigur e că nu ne oprim aici. Vom asigura finanțare pentru proiectele care sunt pe rol. Îl avem aici pe domnul Ion, care întotdeauna ne susține cu identificarea surselor financiare. Vă mulțumesc și vă felicit pentru acest proiect!”, declară Lilia Dabija.
Valoarea lucrărilor executate constituie 5,5 mil. lei, alocate din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și Locală.
„Noi mai avem să dotăm cinci laboratoare de afaceri din cadrul a trei colegii din municipiul Soroca. Este vorba de Colegiul Tehnic Agricol, Colegiul de Arte și Colegiul „Mihai Eminescu”, Școala Profesională din Soroca și Liceul „Constantin Stere”. Vrem să creem acolo laboratoare de afaceri pentru a identifica noi idei de afaceri în rândul tinerilor și să le dăm șansa și curaj ca să rămână acasă, să se bucure de Incubatorul de Afaceri renovat pentru ei, pentru tineri”, afirmă Liliana Babără.
În cadrul vizetei sale în municipiul Soroca, Lilia Dabija a mers și Muzeul de Istorie și Etnografie, care se află în plin proces de renovare. Valoarea contractului de antrepriză constituie 8,4 milioane de lei (peste 400 de mii de euro), bani alocați din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală. Contribuția Consiliului raional Soroca constituie 10%.
„Proiectul demarează cu susținerea guvernului și a Ministerului Economiei. Pe parcursul a mai multor decenii nu am avut posibilitatea să ne folosim de bunul patrimonial, care este clădirea veche a muzeului, noi o numim aici ,,Casa Gendler”, fiindcă acesta era stăpânul casei”, spune Victor Botnari, directorul muzeului.
Menționăm că, Muzeul de Istorie și Etnografie din Bălți și-a redeschis deja ușile după ample lucrări de reparație. Acesta a devenit mai eficient din punct de vedere energetic și mai atractiv grație FNDRL. Valoarea lucrărilor a depășit 6 milioane de lei.