NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Tinerii din Ungheni au învățat să facă filme de la regizori din Republica Moldova și România

Tinerii din Ungheni au învățat să facă filme de la regizori din Republica Moldova și România. Totul a fost posibil în cadrul festivalului de film documentar „Moldox”, organizat în premieră la Ungheni. Peliculele scot în evidență probleme sociale și umane, care te pun pe gânduri.„Filmul este despre persoanele cu sindromul Down. Este un film, într-adevăr, foarte interesant. Să spun cinstit, eu am rămas un pic întristat. Pentru că la urma urmei, este un film documentar. Și în momentul în care realizezi, că ceea ce vezi e realitatea, te conformezi un pic altfel cu viața ta. Realizezi că sunt persoane un pic diferite de tine”, spune un tânăr.

„Consider că acest festival are un impact destul de puternic asupra cetățenilor, deoarece atinge unele probleme, pe care la avem în orașul nostru și unele metode de soluționare. Cred că este o idee foarte super”, afirmă o voluntară.

Pe parcursul celor trei zile de festival au fost proiectate nouă filme, printre care „Grădina sovietică” în regia lui Dragoș Turea, „Alisa în țara” de Carolina Buimestru și „Timebox” al regizorilor Nora Agapi și Maxim Cîrlan.

„Sunt filme pe teme sociale durute, probleme sociale. Pe de altă parte, avem o serie de dezbateri. Incercăm să identificăm care sunt problemele în regiune, în oraș, în zonă și discutăm. Dar una dintre părțile cele mai importante a festivalului, mie mi se pare, este partea didactică, să zicem, educativă. În care sunt aceste cursuri, la care copiii vin și învață cum se face un film, cum se montează, cum se construiește o idee”, spune scriitorul Vasile Ernu.

Ajutați de specialiști, tinerii din Ungheni au scris propriile scenarii pentru filmele lor. Organizatorii au avut grijă să pună la dispoziția participanților tot de ce au nevoie, pentru a filma și monta documentarele.

„E greu și, adică, e mult spus, că putem face un film în șase zile, dar, practic, pe repede înainte, cu foarte multe informații spuse toate odată, măcar primii pași sunt învățați, într-adevăr, în cele puține zile. Găsim repede subiecte, repede le filmăm, repede le montăm”, povestește Nora Agapi, directoarea de imagine, regizoarea, operatoarea și coordonatoarea atelierului „Exploration”.

Festivalul Moldox a ajuns la Ungheni grație deschiderii autorităților publice locale, care și-au propus să promoveze arta filmului în rândul localnicilor.

„Sunt foarte intuziasmată, încântată. Sunt în echipa care filmează despre Școala de Hipism. Filmările deja le-am terminat. Deja suntem în procesul de montare”, își împărtășește experiența Nelea Nantoi, o participantă la atelierului „Exploration”.

„Este o oportunitate foarte bună pentru a mă perfecționa și a învăța ceva”, spune Marina Zamă.

„Echipa mea se ocupă de gara feroviară internaţională din Ungheni, deci, cumva, prezentăm istoria și prezentul gării internaţionale”, povestește Livia Covaliov, o altă participantă.

„Un spicher spuse, de fapt, că el, când s-a dus la universitate, se simțea acasă acolo. Vreau să văd dacă filmul e „acasă” pentru mine”, spune Diana Doroftei.

Festivalul de film trece prin orașele care trezesc interes și în care oamenii sunt însetați de artă, susține Maxim Cîrlan.

„Moldox înseamnă film documentar, înseamnă schimbare socială, înseamnă un imbold de a deveni, să spunem așa, în rând cu lumea. Să proiectăm vieți frumoase, să proiectăm personaje puternice care luptă pentru o schimbare în viața lor și să învățăm și noi de la ei”, povestește Maxim Cîrlan, directorul festivalului Moldox.

În total, la festivalul de film documentar din Ugheni, au fost proiectate nouă filme „Grădina Sovietică”, „Promisiunea”, „Timebox”, „Dragoste siberiană”, „In the frame”, „Împotriva curentului”, „Doamna F”, „La Chana”, „Alisa în țara”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"