NordNews
Avem ce spune

Tradiții milenare care nu trebuiesc uitate: Noaptea Sfântului Andrei

Mai mulți gospodari din  satul Heciul Nou, care au fete de măritat, au rămas fără de porți în seara Sfântului Andrei. De acest lucru s-au ocupat băieții, iar fetele s-au vrăjit, conform tradiției milenare, ca să-și afle ursitul.
Dacă la unele gospodării flăcăii au reușit să scoată porțile fără mari  probleme, la altele a fost mai complicat, stăpânii au avut priceperea să le lege.

 
„Îi legată cu sârmă, fetele au avut grijă. Nu vor să se mărite acum, e prea degrabă.”
 
În timp ce băieții furau porțile, fetele se vrăjeau, pentru a afla cine este ursitul hărăzit de destin.
„ Fetele care vor să cunoască când se vor mărita, pregătesc o farfurie cu crupe și cu făină, mai apoi pleacă la cea mai apropiată fântână, și aduc apă cu gura pentru a înmuia amestecul, iar mai apoi pregătesc în farfuirie balabuștele și pleacă și d-au la câine, iar de câte ori câinele se va roti împrejurul farfuriei, atâția ani ele vor mai avea până se vor mărita. Iar la cea care câinele va mânca din prima farfurie, acea fată prima se va mărita.”
Un alt obicei păstrat încă pe la sate, ar fi punerea sub pernă a unui fir de busuioc sau a unei lăcăți încuiate. Lucruri care, potrivit viitoarelor mirese, le-ar ursi viitorul mire.

 
„ Pentru ași vedea sortitul, în seara Sfântului Andrei, fiecare fată i-a o lăcată, o încuie, și o pune sub piernă, și cel care o va descuia în vis, va fi sortitul ei.”
 
Cele care le învață pe fete cum să păstreze tradițiile sunt mamele și bunicile. Printre ele se numără  și Aliona Corețchi și mătușa Parascovia.
„ Toate tradițiile care le-am moștenit și eu de la mama, de la bunica, mă strădui să le transmit fetei  mele și fetelor care o înconjoară. Ceea ce am făcut noi în tinerețe, acum fac ele. ”
„ Motivul ar fi că tineretul având aces liber la internet sau la rețelele de socializare, cum sunt acum la moment, ei nu mai cred în ceea ce a fost, dar ceea ce a fost, nu se poate pierde.”
„Acum se uită tradițiile moldovenești, dar noi, bătrânii rugăm, ca să nu să se uite niciodată aceste tradiții, ca e foarte frumos când în seara de Sfântul Andrei se fură porțile sau se fac balabuște, se ung fereștele cu usturoi să nu să se apropie lupii de oile noastre. Foarte multe tradiții sunt împrejurul nostru, și, de aceea, rugăm pe toți să nu să se uite aceste tradiții.”
Amintim că „Sfântul Andrei” se sărbătorește în data de 12 spre 13 decembrie, iar noaptea aceasta este considerată vrăjită, este ,într-un fel, echivalentul moldovenesc al nopții de Halloween. Tradiția spune că este sărbătoarea Apostolului românilor, deoarece Sfântul Andrei a propovăduit creștinismul pe teritoriile locuite azi de români.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata