NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Tradiții și obiceiuri de Sfîntul Andrei: ,,Nu credeți în vrăjitorii și descântece! Toate sunt de la diavol”

Creștinii ortodocși îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Andrei. Acesta este primul ucenic a lui Hristos care a adus creștinismul pe meleagurile noastre. De dimineață, bălțenii au mers la slujba divină. Fețele bisericești îndeamnă oamenii să nu practice obiceiuri care contravin învăţăturii creştine.

,,Ne-am rugat pentru sănătate, pentru copii, pentru familia noastră, pentru toată lumea, să fie pace și boala asta să se termine

,,Aseară ne-am sfințit apartamentul cu ajutorul lui Dumnezeu și am sărbătorit și azi, și mâine, toată săptămâna. Sarmale, plachi, vinegret, totul de sec.

,,E o sărbătoare foarte frumoasă pentru noi, pentru toată lumea. Am mulțumit pentru ploaia care ne-a dat-o și să ne dea liniște sufletească”, au spus oamenii.

Tradiția spune că de Sfîntul Andrei se fură porțile din gospodăriile unde sunt fete de măritat. Ele, la rândul lor, ascund sub pernă un fir de busuioc pentru a-și visa ursitul. Tot în această noapte, gospodarii își ung cu usturoi pragul casei, ușile și geamurile, așa încât spiritele rele să nu poată intra în locuință.

,,Știu că în sat s-au furat aseară porțile. Noi așa pur tradițional, am pus busuioc sub pernă.  Se spune că în ajuns de Sfîntul Vasile trebuie să îți pui busuioc, unii mai zic un ciorap bărbătesc sau un pieptene și în seara asta îți visezi ursitul. – Și l-ai visat? –Da! –Și tu? –Nu! –Nu ai visat pe nimeni? –Nu! –Dar ai pus busuioc sub pernă? –Da, dar probabil busuiocul nu era sfințit. ”

Biserica dezaprobă aceste obiceiuri pentru că ar contraveni învăţăturii creştine.

,,Tradiția bisericească, duhovnicească, sunt slujbile, aceasta este o tradiție. Să vină la Sfînta Biserică, să pună o lumînare, să se roage. Mîine e Sfîntul Andrei, hai astăzi să mă duc să fur porțile. Aceasta este un dezastru, asta nu are nimic cu Sfîntul Andrei.  Da noi vrăjim să văd dacă mă mărit eu anul ăsta sau nu mă mărit, aceasta iar este o rătăcire. Nu credeți, credeți în Dumnezeu și atât. Dar, în aceste tradiții, vrăjitorii, descântece nu, acestea toate sunt de la diavol”,  a declarat MIHAIL SARACUȚA, parohul Catedralei „Sfântul Nicolae” 

În trecut se credea că, de ziua Sfîntului Andrei începe iarna. Tot astăzi este dezlegare la pește.

,,Deci, astăzi, la sărbătoarea Sfântul Andrei, întâi chematul la mese, se dezleagă la pește și câte un pahar de vin” , a mai adăugat MIHAIL SARACUȚA, parohul Catedralei „Sfântul Nicolae” 

,,Ca întodeuna, de post…dar deja se poate de consumat și pește. Cartofi, fasole, pește.

,,Este post. Am pește și vin. O să încerc să îl fierb cu miere și cu alte mirodenii ca să fie dulce și contra răcelilor” , au mai spus oamenii.

Prenumele Andrei este purtat în ţara noastră de peste 70.000 de bărbați, iar Andreea – de aproape 9 000 de femei. Sfîntul Andrei este sărbătorit în fiecare an pe data de 13 decembrie.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"