NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Trei frați din raionul Sîngerei locuiesc într-o casă avariată, cu pereți găuriți și acoperiș care curge

Locuiesc într-o casă avariată, cu pereți găuriți și acoperiș care curge. Nu au avut vreodată apeduct, iar de canalizare nici pomină. Este povestea familiei Balaniuc din satul Petropavlovca, raionul Sângerei, în care cresc trei copii. Frații nu visează la jucării și dulciuri, ci doar la bicilete. Nu pentru distrații și plimbări, dar pentru a o putea ajuta pe mama lor în treburile gospodărești.


Dumitru are nouă ani și este mezinul familiei Balaniuc. Deși, este la o vârstă fragedă, băiatul nu are timp să lenevească.

O ajut pe mama să aranjeze plapumele, să facă ordine prin casă, încălțămintea o pun la loc”, a spus băiatul.

 Când va crește mare, spune Dumitru, va deveni polițist, iar până atunci, copilul visează la o bicicletă, pentru a putea căra de pe câmp iarbă pentru vaca, care-i asigură cu hrană în fiecare zi.

Eu vreu bicicletă. Ca să mă duc după fân pe deal și să aduc mâncare la vacă. Ca la amiază să aduc laptele muls de la vacă acasă”, a menționat copilul.

Și ceilalți doi frați spun că nu au timp de joacă, ci mucesc din zori până seara târziu, în rând cu părinții.

Pe bicicletă eu pot transporta iarbă, lapte, oriunde. Cu bicicleta eu pot ajunge oriunde”.
”Îl ajut pe tata să curețe hambarul și mama o ajut să prășească în grădină”, au spus frații.

Părinții Balaniuc sunt zilieri în sat.  Banii pe care îi câștigă sunt prea puțini pentru a face față nevoilor și pentru a-și bucura copiii cu cadouri.

Mergem pe la oameni, îi ajutăm să prășim culturile de viță de vie. Cine are nevoie de ajutor sau paștem vitele. Am câștigat 250 de lei, am câștigat când am prășit vița de vie”, a spus mama băieților.

Iar Polina Povinschi din același sat, învață să viseze din nou. După ce mama sa a suferit o intervenție chirurgicală în Turcia, fiind diagnosticată cu cancer la cap, familia a rămas fără niciun ban și cu o groază de datorii.

Eu vreau că mama să se facă bine. Să se termine carantina și toți oamenii din lume să nu se îmbolnăvească mai departe”, a menționat fata.

 Dorințele lor pot deveni realitate, grație unei camapanii inițiate de Caritas Moldova „Culege visurile copilăriei”. În cadrul campaniei, în cinci locații din țară, copiii își pot agăța scrisorile cu cele mai mari dorințe.

În contextul zilei 1 iunie, zilei copiilor, am decis că fundația noastră să creadă în visurile copiilor, și anume copiilor din familii vulnerabile. Noi credem, că visurile sânt viitorul. Anume cei, care cred în visurile sale, prezintă un viitor frumos”, a precizat coordonatorul «Young caritas», Mihaele Racovița.

Campania „ Culege visurile copilăriei” va demara de pe 25 mai până pe 25 iunie. Până în prezent, peste 200 de copiii din Republica Moldova și-au agățat visele pe un copac.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"