VIDEO | Trei persoane din mun. Bălți locuiesc în chirie într-un apartament de 15 metri pătrați fără bucătărie și baie

Este nevoită să locuiască în chirie într-un apartament de 15 metri patrați împreună cu fiica și nepotul. Este vorba despre Galina Mancaș, o femeie de 48 de ani din orașul Bălți, care mai bine de 12 ani așteaptă un aprtament social, pe care trebuie să i-l ofere primăria.  Femeia este grav bolnavă și are nevoie de îngrijire permanentă. Din această cauză nici fiica ei nu poate să-și găsească un loc stabil de muncă. Reprezentanții autorităților locale strâng din umeri și spun că fondul locativ al orașului nu dispune de locuințe sociale.


Acum 11 ani, Galina Mancaș a fost diagnosticată cu scleroză multiplă.  Această boală i-a afectat aparatul locomotor. Astfel, femeia nu poate face niciun pas fără sprijinul unei alte persoane.

„Boala a evoluat treptat și am simțit slăbiciuni în regiunea picioarelor. Acum nu pot merge și amețesc des”, a spus Mancaș Galina.

Toți cei trei membri ai familiei dorm într-un singur pat, iar apartamentul pe care-l închiriază nu dispune nici de bucătărie, nici de baie. Pentru aceasta familia este nevoită să achite lunar 500 de lei, jumătate din pensia Galinei Mancaș.

„Foarte greu mă descurc. Sunt nevoită să închiriez acest apartament. Îmi vine foarte greu, iar pensia este mică.  Trebuie de plătit chiria apartamentului dintr-o pensie foarte mică”, a adăugat pensionara.

Fiica, Evelina Mancaș, spune că cheltuielile familiei sunt mult mai mari decât veniturile pe care le înregistrează.

„Foarte multe scutece merg pentru mama, e foarte greu și ne dă puțin de la primărie și sunt foarte scumpe scutecele, medicina e foarte greu.Ne mai ajută surorile mamei, foarte mult”, a spus Mancaș Evelina.

Femeia spune ca cu greu fac față situației date.

„Stau acasă, că nu are cine sta cu mama. Ca să stea cineva trebuie să o plătești, dar să ies eu la muncă, nu are cine se uita după dânsa, e foarte greu”, a menționat fiica pensionarei.

În 2007, Galina Mancaș a depus o cerere la Întreprinderea Municipală „Gospodăria Locativ Comunală” pentru a primi o locuință socială. În anul 2012, numele ei era pe poziția a 25-a în lista de așteptare. Acum, după șapte ani de așteptare, conform unei decizii a primăriei de Bălți, Galina Mancaș este deja pe poziția… 137.

„M-am adresat domnului Grigorișin, Ministerului Sănătății, doamnei Buliga, toate întrebările veneau la noi la primărie și aici se stopau. Unul și același răspuns, nu avem locuințe, așteptați, nu avem locuințe, așteptați”, spune Tatiana Covaliova, sora  Galinei Mancaș.

Tatiana Cavaliova acuză autoritățile locale de iresponsabilitate, în condițiile în care listele pentru locuințele sociale nu sunt actualizate de mai mulți ani.

„Eu personal știu o persoană care locuiește în Canada, dar stă în rând, e o persoană de afacere, sunt multe persoane cunoscute din oraș, care stau în rând, cum așa? Cum s-a făcut controlul?  La noi nu e regulă”, a dăugat aceasta.

Autoritățile locale spun că în acest an nicio persoană nu a primit locuință socială. Potrivit lor, până în anul 2021 nu se prevăd  schimbări pozitive în acest sens.

„Noi nu avem locuințe sociale, sunteți la curent. În orașul Bălți nu sunt locuințe sociale”, a spus viceprimarul de Bălți, Nicolai Grigorișin.

În lista de așteptare pentru locuințe sociale sunt peste138 de persoane cu dizabilități.