NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Trotinetele electrice, pericol pentru bălțeni. Mai multe persoane au fost traumate

Păzea! Nu doar autoturismele pot provoca accidente în trafic. Sezonul estival sporește numărul incidentelor cu implicarea bicicletelor, iar de curând, și a trotinetelor. În prima jumătate a acestui an, în Bălți au avut loc cinci accidente de acest fel, soldate cu persoane traumate. Prin urmare, oamenii legii au demarat o campanie de informare.

Alexandru muncește peste hotarele țării. Acolo, circulă mai mult pe două roți, așa că, și atunci când revine în Bălți, preferă să se deplaseze cu bicicleta.

„Trebuie să avem catadiopre și veste reflectorizante. Merg acuș la piață și o să-mi cumpăr ca să nu mai încalc regulile”, spune tânărul.

Deși Piața „Vasile Alecsandri” din Bălți este una pietonală, șoferii de biciclete și trotinete se deplasează nestingherit prin mulțime.

„Nu știam sau poate nu înțelegeam despre importanța vestelor reflectorizante. De acum încolo o voi purta neapărat.”

„Încă nu am făcut cunoștință cu noile actualizări, dar faptul că biciclistul trebuie să fie în vestă reflectorizantă și cu cască de protecție în trafic, eu știam. Momentan nu merg în trafic. Circul pe unde merg pietonii, limita de viteză eu n-o încalc. În caz de pericol claxonez ca să nu provoc vreun accident, dar dacă este atât de important vom îmbrăca veste și casca.”

Tinerii susțin că s-au adresat autorităților pentru a li se construi piste pentru bicicliști, dar acestea au fost făcute de mântuială și într-un număr mic.

„De atâtea ori deja am vorbit și cu oamenii, și cu poliția, și cu carabinierii. Am rugat să ni se construiască piste. Fac promisiuni doar, dar nimic nu se respectă”, spune bălțeanul.

Pentru a preveni accidentele cu implicarea bicicletelor și trotinetelor, polițiștii din Bălți vin cu un șir de recomandări.

„Poliția recomandă conducătorilor de biciclete și trotinete să poarte echipament de protecție și vestă cu elemente reflectorizante. Fiți atenți la pietoni, în special la copii și persoane în etate. Circulați cu viteză redusă, nu vă deplasați printre mașini, nu urcați câte două persoane pe aceeași trotinetă. Dacă doriți să traversați strada, coborâți de pe trotinetă și traversați doar la trecerea de pietoni, conducând trotineta de ghidon. Manifestați prudență în trafic, pentru că viața are prioritate”, declară Ana Șontea, ofițer superior al serviciului interacțiune comunitară, IP Bălți.

Amintim că la data de 22 mai curent, o tânără din Bălți a fost doborâtă de doi adolescenți pe o trotinetă electrică.

Poliția mai informează că persoanele care nu au împlinit vârsta de 16 ani, nu au dreptul să circule cu trotinetele electrice pe drumurile publice, iar în caz că această unitate de transport are o capacitate mai mare de 50 km/h, șoferii sunt obligați să dețină permis de conducere și să-și înmatriculeze vehiculul.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"