
Trotuare cu bucluc la Bălți. Deși locuitorii orașului se bucură de zone pietonale renovate, primăria încă nu a achitat agentului economic suma necesară pentru lucrările de reparație de pe strada Bulgară. Iar o investigație realizată de Asociația pentru Drepturile Omului LEX XXI, spune că autoritatea publică locală ar fi încălcat de mai multe ori legislația în vigoare, atunci când a lansat proceduri de achiziție publică.
„Super! Noi suntem foarte bucuroase. Acum, Slavă Domnului, nu mai vrem să răscolim trecutul, suntem foarte satisfăcute.”
„Erau urâte, acum sunt normale. Era rău. Acum au început să repare mai bine”, au spun bălțenii.
Potrivit autoarei investigației, Valeria Ciolac, primăria mun. Bălți care este autoritatea contractantă, ar fi avut interese de anulare ale procedurilor de achiziții, în scopul favorizării unui anumit ofertant la procedura repetată. Astfel, autoritatea publică locală ar fi încălcat Legea nr. 131 capitolul I, articolul 7.
„Reglementarea relaţiilor privind achiziţiile publice se efectuează în baza principiului de tratament egal, imparţialitate, nediscriminare în privinţa tuturor ofertanţilor şi operatorilor economici.”
„În primul rând vorbim despre introducerea criteriilor discriminatorii în caietul de sarcini, cum ar fi disponibilitatea unei sarcini tehnico-materiale în mun. Bălți, ceea ce contravine absolut principiului non discriminării, principiului tratamentului egal a tuturor ofertanților economici. Ar favoriza operatorii economici care își derulează activitatea în mun. Bălți și ar discrimina toți operatorii care se află pe teritoriul R. Moldova. De ce primăria mun. Bălți ar superestima valoarea unei achiziții. Este bine ca toți să cunoască că atât supraestimarea, cât și subestimarea valorii unei proceduri de achiziție publică, naște riscuri legate de corupție. Spre exemplu, asta ar presupune că s-ar putea modifica prețul la executarea lucrărilor sau că se dorește, de fapt, anularea procedurii pentru selectarea unui anumit ofertant economic, or favorizarea acestuia”, a declarat Valeria Ciolac, reprezentanta Asociației pentru Drepturile Omului Lex XXI.
Primarul mun. Bălți, Nicolai Grigorișin neagă acuzațiile și spune că cele două proceduri de lansare a achizițiilor au fost anulate din varii motive, unul dintre care scumpirea materialelor de construcții și faptul că caietul de sarcini nu corespundea realităților.
„Prima licitație a fost anulată deoarece nimeni dintre agenții economici nu au fost de acord să lucreze cu suma propusă. Primarul de atunci, în calitate de președinte al grupului de lucru, a anulat licitația pentru că nimeni nu s-a prezentat și nu a fost de acord cu prețul. Când am actualizat prețurile și acestea au devenit convenabile, au venit și agenții economici care au câștigat licitația”, a declarat Nicolai Grigorișin.
Alesul local se arată deranjat de faptul că angajații companiei ,,Tehnologica Construct” au reparat prost trotuarele, fapt pentru care și plata pentru renovarea lor, încă nu a fost efectuată.
„Compania ,,Tehnologica-Construct” nu a emis un document care să demonstreze finalitatea lucrărilor de construcție. Din această cauză nu a fost efectuată plata. Sunt înregistrate greșeli la pavarea trotuarului pe anumite zone ale drumului. Cernoziomul a fost pus deasupra gunoiului acumulat în urma construcției. Era vorba ca gunoiul să fie evacuat, iar apoi să împrăștie cernoziom. Acest lucru nu a fost făcut și au pus cernoziomul peste gunoi, rămășițe de beton, pavaj. Acest lucru a fost identificat drept o încălcare”, a adăugat primarul.
De cealaltă parte, directorul executiv ,,Tehnologica Construct” susține că primăria datorează companiei peste 1,3 milioane de lei, iar acuzațiile cu privire la deșeurile neevacuate sunt aberante.
„Este cea mai mare prostie pe care am auzit-o. De ce nu spune domnul primar că banii de la strada Bulgară nu mai sunt? Nu înțeleg despre ce gunoi vorbește, despre ce nu am executat. De ce nu a avut pretenții de când a fost darea în exploatare, în data de 4 august?”, a răspuns la acuzații Bogdan Golovatiuc, Director executiv ,,Tehnologica Construct”.
Costul total al lucrărilor este de aproape 8 milioane de lei.
da e frumos si bine facut da pe ne sfîrşite.
parkarea de lînga oprirea Dacia nui finisata.
cîteva bardururi nu-s montate deoarece trebu taeate si puse la lok.
la prima vedere cam asta.